Радован Грковић

С Википедије, слободне енциклопедије
радован грковић
Радован Грковић
Лични подаци
Датум рођења(1913-03-05)5. март 1913.
Место рођењаНеваде, код Горњег Милановца, Краљевина Србија
Датум смрти1. септембар 1974.(1974-09-01) (61 год.)
Место смртиНеваде, код Горњег Милановца, СР Србија, СФР Југославија
Професијаправник
Деловање
Члан КПЈ одјула 1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
Југословенска армија
19411945.
Чинпотпуковник у резерви
Херој
Народни херој од27. новембра 1953.

Одликовања
Орден народног хероја Орден заслуга за народ са златним венцем Орден братства и јединства са златним венцем
Орден партизанске звезде са сребрним венцем Орден за храброст Партизанска споменица 1941.

Радован Грковић (Неваде, код Горњег Милановца, 5. март 1913Неваде, код Горњег Милановца, 1. септембар 1974) био је учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СР Србије и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 5. марта 1913. године у селу Неваде, код Горњег Милановца. Основну школу и пет разреда гимназије завршио је у Горњем Милановцу, а остала три разреда у Чачку, где је и матурирао 1932. године. За време школовања живео је у тешким материјалним условима, јер је одрастао у сељачкој породици, која је после погибије оца у Првом светском рату знатно осиромашила. То му је била и сметња да непосредно после матуре настави школовање, тако да је студије на Правном факултету у Београду започео 1936. године.[1]

Још као гимназијалац прикључио се револуционарном омладинском покрету. Осуђивао је Шестојануарску диктатуру, агитовао за апстиненцију бирача на парламентарним изборима 1931, учествовао у штрајку ученика чачанске гимназије 1931. године. Период од 1932. до 1936. године провео је у родном селу, бавио се земљорадњом и учествовао у стварању политичке опозиције међу сељацима у свом и околним селима. Због тога је заједно са старијим братом, био хапшен и осуђиван.

Доласком у Београд где је, фебруара 1936, уписао Правни факултет, прикључио се револуционарном студентском покрету и учествовао у бројним политичким акцијама: у разбијању Љотићевог збора 1936, у студентским демонстрацијама и зборовима. Био је члан одбора Уједињене студентске омладине и управе опште студентске мензе у којој је и радио као келнер и на тај начин се издржавао. Иступао је на великом збору омладине Београда на Правном факултету, на коме је изражен снажан протест омладине против рата. Због своје активности и у Београду је био хапшен и осуђиван. Крајем 1940. је по казни регрутован, с роком од 18 месеци, уместо девет колико су у оно време служили школовани регрути.[2]

Народноослободилачка борба[уреди | уреди извор]

Биста Радована Грковића у спомен парку „Брдо мира“ у Горњем Милановцу

Напад Сила Осовине на Југославију 1941. године затекао га је у Битољу на одслужењу војног рока. Избегао је заробљавање, вратио се у родно место и учествовао у припремама за формирање партизанског одреда у који је заједно са братом ступио јула 1941. године.

Истог месеца 1941. године постао је и члан Комунистичке партије Југославије (КПЈ). У почетку устанка био је десетар у Таковској чети, а касније политички комесар. Ова чета је убрзо прерасла у Таковски батаљон Чачанског партизанског одреда „Драгиша Мишовић“, који је извео напад на Горњи Милановац и ослободио га. Тих дана се нарочито истакао у борби са четницима код Чачка и у њиховом гоњењу до Равне Горе, а касније и у огорченим борбама које су се водиле код Прибоја.

Са својим батаљоном ушао је у састав Друге пролетерске бригаде приликом њеног формирања, 1. марта 1942. у Чајничу и учествовао у низу њених акција. Касније је отишао у Политичко одељење (Политодел) Прве крајишке бригаде у којој је остао годину дана. Истакао се у борбама ове бригаде (Бихаћ, Босански Нови, Сански Мост), а нарочито у борби за Јајце августа 1942. године. Као делегат Србије учествовао је на Другом заседању АВНОЈ-а. Био је и учесник Првог заседања Антифашистичке скупштине народног ослобођења Србије (АСНОС).

После партијског курса 1943. постао је заменик политичког комесара Пратећег батаљона Врховног штаба, а фебруара 1944. је по партијском задатку прешао у Топлицу за инструктора Покрајинског комитета КПЈ за Србију. Касније је постао руководилац Другог одсека Одељења за заштиту народа (ОЗН) за Србију и заменик начелника Озне за Београд. Демобилисан је 1. октобра 1945. године у чину потпуковника Југословенске армије (ЈА).

Послератни период[уреди | уреди извор]

После рата, обављао је низ одговорних функција у Савезу комуниста Србије и органима власти:

Више је пута био биран за посланика Савезне скупштине СФРЈ и Скупштине СР Србије.

Умро је 1. септембра 1974. у родном селу. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.[1]

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других југословенских одликовања, међу којима су — Ордена заслуга за народ са златном звездом, Ордена братства и јединства златним венцем, Ордена за храброст и осталих југословенских одликовања.[3] Орденом народног хероја одликован је 27. новембра 1953. године.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]