Филипини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Република Филипини
Repúbliká ng̃ Pilipinas
Застава Филипина Грб Филипина
Застава Грб
Химна
Lupang Hinirang
(Изабрана земља)
Положај Филипина
Главни град Манила
14°35′N 121°0′E
Службени језик филипински и енглески
Облик државе Република
 — Председник Бенињо Акино
 — Премијер Ноли де Кастро
Површина  
 — укупно 300.000 km² (72.)
 — вода (%) 0,6
Становништво  
 — 2014. 100.000.000 [1] (12.)
 — 2010. 92.337.852
 — густина 276/km² 
Валута Филипински пезо (PHP)
Временска зона UTC +8 (PST)
Интернет домен .ph
Позивни број +63

Филипини (таг. Pilipinas; енгл. Philippines), званично Република Филипини (таг. Repúblika ng Pilipinas; енгл. Republic of the Philippines), острвска је држава у југоисточној Азији. Обухвата архипелаг са 7.107 острва који чине три целине: Лузон, Висаја и Минданао. Главни град је Манила, док је највећи град Кезон Сити; оба града заједно чине метрополитанско подручје Маниле.

Северно од Филипина преко Лузонског мореуза налази се Тајван; Вијетнам се налази са западне стране Јужнокинеског мора; према југозападу Сулуско море одваја Филипине од острва Борнео, а Целебеско море одваја га од других индонежанских острва; према истоку излази на Филипинско море. С обзиром да се налази у Ватреном појасу Пацифика и близине екватора Филипини су изложени земљотресима и тајфунима али обилује великим природним богатствима што их сврстава међу земље са најразноврснијом флором и фауном. Са површином од око 300.000 км2, Филипини су 64. земља по величини у свету.

Филипини имају 100 милиона становника,[2] што их сврстава на седмо место у Азији а на дванаесто место по броју становника у свету. Филипинска дијаспора је једна од најбројнијих и процењује се да има око 12 милиона Филипинаца ван матице. На филипинском архипелагу живе бројне етничке групе. Први становници су били Негрити који су се настанили још у преисторијско доба. Након њих су у таласима пристизали аустронезијски народи. Током векова овде су се настанили припадници разних нација а томе је допринела и трговина са Кинезима, Малајцима, Индусима и исламским државама.

Долазак Фернанда Магелана 1521. означио је почетак шпанске колонизације. Шпански истраживач, Руј Лопез де Виљалобос, назвао је архипелаг Las Islas Filipinas у част шпанског краља Филипа II од Шпаније. Доласком Мигела Лопеза де Легазпија 1565. из Мексико Ситија основана је прва стална шпанска насеобина на филипинском архипелагу. Филипини су више од триста година били део Шпанске империје. Током овог раздобља католичка религија постала је преовлађујућа а Манила је служила као главно чвориште за шпанску трговачку флоту у Азији.

Крајем 19. и почетком 20. века на Филипинима су се одиграле Филипинска револуција и Филипинско-амерички рат. САД су, изузев за време јапанске окупације, имале власт над архипелагом све до 1947. године. Након Другог светског рата Филипинима је призната независност. Од тада ова земља има прилично бурна политичка искуства. Филипини су учествовали у оснивању Уједињених Нација, Светске трговинске организације, АСЕАН-а, и Самита Источне Азије.

Порекло имена[уреди]

Филипини су име добили по шпанском краљу Филипу II. Шпански истраживач Руј Лопез де Виљалобос је 1542. острва Лејте и Самар назвао Felipinas по ондашњем Принцу од Астурије, да би касније израз Las Islas Filipinas почео да се користи за целокупни архипелаг. Пре него што је прихваћен овај назив архипелаг је називан и Islas del Poniente (Острва запада) а такође је коришћен и Магеланов назив San Lázaro.[3][4][5][6][7]

Током историје овај архипелаг је неколико пута мењао име. За време Филипинске револуције Конгрес у Малолосу прогласио је Републику Филипину (шп. República Filipina) тј. Филипинску Републику. Америчке колонијалне власти су током првих деценија 20. века ову земљу звале Филипинска острва (енгл. Philippine Islands), што је превод шпанског назива. Од завршетка Другог светског рата службени назив за ову земљу је Република Филипини.[8]

Историја[уреди]

На Филипинима су живели људи још 50.000 година п. н. е. Досељеници су овамо дошли са севера, из данашње Кине. Ова острва су била позната у античко доба као Златна острва. Познато је да су у 5. веку Филипини трговали са Кином. Ислам се усталио на југу Филипина у 13. веку, а касније и на централним острвима.

Фердинанд Магелан је са својом експедицијом стигао до острва Самар 17. марта 1521. Магелан је погинуо у борби са локалним вођом Лапу Лапуом на острву Мактан, 27. априла 1521. Шпански конквистадор Мигел Лопез де Легазпи је стигао из Мексика 1565. и основао прва шпанска насеља на острву Цебу. Године 1571. основао је Манилу. Шпанци су на острвима основали градове, установили администрацију и развили трговину. Мисионари су у хришћанство преобратили већину становништва. Крајем 19. века на Филипинима се појавио покрет који је заговарао независност. Међутим, Американци су после победе у Шпанско-америчком рату 1898. постали нови колонијали господари овог архипелага. Филипински револуционари су 1899. прогласили Филипинску републику, и до 1913. водили крвави герилски рат против Американаца у коме је страдало до милион људи. За време Другог светског рата острва су окупирали Јапанци. Американци су повратили острва у кампањи 1944—1945. Филипини су независност стекли 4. јула 1946.

Послератна историја Филипина била је обележена привредним растом, али и корупцијом и политичком нестабилношћу. На острвима су повремено избијале прокомунистичке и происламистичке побуне.

Географија[уреди]

Од 7.107 острва архипелага, само 1.000 је веће од 1 km². Насељено је 880 острва. Архипелаг се дели на три дела:

Нека острва, попут острва Масбате, географски припадају Лузону, а етнички Висаји.

На Филипинима постоји 20 активних вулкана, од којих су највећи Пинатубо и Мајон на Лузону. Највиши врх је на планини Апо на Минданау (2.954 метара). Источно од Филипина у Пацифику је најдубљи океански ров на свету, дубок 10.540 метара. Клима на Филипинима је тропско-монсунска.

Становништво[уреди]

У земљи живи 88,5 милиона становника, по подацима из 2007. Филипинци припадају углавном малајској скупини народа. Деле се на 50 етничких група међу којима су најбројнији Тагали око 30%, Илокано, Моро и др. Од досељеника су најбројнији Кинези са око 1,5 милиона. Доласком Шпанаца у шеснаестом веку по острвима се раширило хришћанство. Данас је око 95% Филипинаца хришћанске вере. Највише је католика 84%, припадника филипинске цркве 6% и протестаната 4%. Арапски трговци су донели ислам на југу на острва Минданао и Сулу. Ислам исповеда 4,5% становништва.

На Филипинима се користи 171 језик из групе малајско-полинезијских језика (грана аустронезијских језика). Званични језици су енглески и филипински (стандардизовани језик базиран на језику тагалог). Ова два језика се често комбинују у јавном животу и медијима.

Најраширенији локални језици су: тагалог (25%), себуано (15%), илокано (12%), варај-варај (9%).

Иако су Шпанци били господари Филипина вековима, после 1901, када су острва преузели Американци, значај шпанског је нагло опао. Данас се њиме користи око 10% Филипинаца.

Градови[уреди]

Регион Ознака Административни центар
Ilocos Región I San Fernando
Valle del Cagayán Región II Tuguegarao
Luzón Central Región III San Fernando
CALABARZON Región IV-A Calambá
MIMARO Región IV-B Calapán
Bicolandia Región V Legazpi
Bisayas Occidentales Región VI Iloílo
Bisayas Centrales Región VII Cebú
Bisayas Orientales Región VIII Таклобан
Península de Zamboanga Región IX Pagadian
Mindanao del Norte Región X Cagayán de Oro
Davao Región XI Davao
SOCCSKSARGEN Región XII Koronadal
Caraga Región XIII Butuan
Región Autónoma del Mindanao Musulmán ARMM Cotabato
Región Administrativa de La Cordillera CAR Baguio
Región de la Capital Nacional NCR Manila

Референце[уреди]

  1. ^ Национална агенција за статистику [1]
  2. ^ http://www.theguardian.com/world/2014/jul/27/philippines-chonalyn-baby-100m-population
  3. ^ Scott (1994), стр. 6.
  4. ^ Spate (1979), стр. 97.
  5. ^ Friis (1967), стр. 369.
  6. ^ Galang (1957), стр. 46.
  7. ^ Tarling (1999), стр. 12.
  8. ^ "The Philippines are or is?" „The Philippines are or is?“. Manuel Quezon III Приступљено 7.9.2014.. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :


Координате: 5°-21° СГШ, 117°-126° ИГД