Лапонска сова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.


Лапонска сова
Strix nebulosa
Strix nebulosa
Strix nebulosa
Статус угрожености:
Status iucn3.1 LC sr.svg
Нижи степен опасности - последња брига (IUCN 3.1)[1]
Систематика
царство: Животиње (Animalia)
тип: Хордати (Chordata)
класа: Птице (Aves)
ред: Сове (Strigiformes)
породица: Типичне сове (Strigidae)
род: Strix
врста: Strix nebulosa
Биномијална номенклатура
Strix nebulosa
Forster, 1772
Екологија таксона

Лапонска сова (лат. Strix nebulosa) је врста птица која припада реду сова (Strigiformes) и породици правих сова (Strigidae). За разлику од шумске сове из истог рода, припада великим совама, тело је дужине од 61 до 84 cm и распон крила око 140 cm у просеку. Ова збијена сова сивог перја лови плен углавном ноћу. Има крупне очи са жутим беоњачама и нема ушне ћубе. Не налази се на IUCN црвеној листи и процењене су као „најмања брига“ јер има широко распрострањење.[1].

Опис врсте[уреди]

Лапонска сова је једна од највећих врста сова на свету. У поређењу са великом ушаром има незнатно дуже тело, али мањи распон крила. Лапонска сова је тамно сиве боје, прошарана белим пругама и пругама светлијих нијанси сиве. На енглеском језику је позната као „Велика сива сова“ (енгл. Great Gray Owl). Има велик распон крила, до 152 cm, код женки у просеку 142 cm, а код мужјака 140 cm. Тешке су од 790 до 1454 g, имају велику главу и дугачак реп. Величина главе, и истакнут фацијални-диск чине да жуте очи изгледају мале. Ноге су јако оперјале и тешко се могу запазити [2].

Начин живота[уреди]

Станиште и исхрана[уреди]

Гнежђење и размножавање[уреди]

Распрострањеност[уреди]

Врста је присутна у Белорусији, Казахстану, Канади, Кини, Литванији, Монголији, Норвешкој, Русији, Сједињеним Америчким Државама, Украјини, Финској и Шведској. Врста је повремено присутна, или је миграторна врста у Немачкој и Пољској.[1]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 BirdLife International 2009. „Strix nebulosa (Great Grey Owl)” (на ((en))). In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.2. Приступљено 14. август 2010. 
  2. Deane P. Lewis. „Great Gray Owl - Strix nebulosa (на ((en))). OwlPages.com. Приступљено 14. август 2010. 

Спољашње везе[уреди]