Лапонска сова

Из Википедије, слободне енциклопедије


Лапонска сова
Strix nebulosa
Strix nebulosa 2010.JPG
Strix nebulosa
Таксономија
Царство: Животиње
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Птице (Aves)
Ред: Сове (Strigiformes)
Породица: Типичне сове (Strigidae)
Род: Strix
Врста: Strix nebulosa
Биномијална номенклатура
Strix nebulosa
Forster, 1772
Strix nebulosa (Chouette lapone) - 393.jpg

Лапонска сова (лат. Strix nebulosa) је врста птица која припада реду сова (Strigiformes) и породици правих сова (Strigidae). За разлику од шумске сове из истог рода, припада великим совама, тело је дужине од 61 до 84 cm и распон крила око 140 cm у просеку. Ова збијена сова сивог перја лови плен углавном ноћу. Има крупне очи са жутим беоњачама и нема ушне ћубе. Не налази се на IUCN црвеној листи и процењене су као „најмања брига“ јер има широко распрострањење.[1].

Опис врсте[уреди]

Лапонска сова је једна од највећих врста сова на свету. У поређењу са великом ушаром има незнатно дуже тело, али мањи распон крила. Лапонска сова је тамно сиве боје, прошарана белим пругама и пругама светлијих нијанси сиве. На енглеском језику је позната као „Велика сива сова“ (енгл. Great Gray Owl). Има велик распон крила, до 152 cm, код женки у просеку 142 cm, а код мужјака 140 cm. Тешке су од 790 до 1454 g, имају велику главу и дугачак реп. Величина главе, и истакнут фацијални-диск чине да жуте очи изгледају мале. Ноге су јако оперјале и тешко се могу запазити [2].

Начин живота[уреди]

Станиште и исхрана[уреди]

Гнежђење и размножавање[уреди]

Распрострањеност[уреди]

Врста је присутна у Белорусији, Казахстану, Канади, Кини, Литванији, Монголији, Норвешкој, Русији, Сједињеним Америчким Државама, Украјини, Финској и Шведској. Врста је повремено присутна, или је миграторна врста у Немачкој и Пољској.[1]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 BirdLife International 2009. „Strix nebulosa (Great Grey Owl)” (на језику: (енглески)). In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.2. Приступљено 14. август 2010. 
  2. Deane P. Lewis. „Great Gray Owl - Strix nebulosa (на језику: (енглески)). OwlPages.com. Приступљено 14. август 2010. 

Спољашње везе[уреди]