Главна страна

С Википедије, слободне енциклопедије
Сјајан чланак

Ема Стоун

Ема Стоун на ВондерКону 2012. године
Ема Стоун на ВондерКону 2012. године

Емили Џин Стоун (енгл. Emily Jean Stone; 6. новембар 1988) америчка је глумица. Добитница је бројних награда, укључујући Оскара и Златни глобус, а била је и најплаћенија глумица у 2017. години. Ема Стоун се појавила на Форбсовој листи 100 познатих личности 2013. и 2017. године, а такође се нашла и на Тајмовој листи као једна од 100 најутицајнијих људи на свету.

Широј јавности Стоунова је углавном позната по улози Гвен Стејси у филму Чудесни Спајдермен (енгл. The Amazing Spider-Man) из 2012. и наставку Чудесни Спајдермен 2 из 2014. Стоунова је потом играла главну улогу у комедији Вудија Алена из 2014. под називом Магија на месечини (енгл. Magic in the Moonlight), а појавила се и у филму Човек птица (енгл. Birdman) Алехандра Гонзалеза Ињаритуа. Филм је наишао на позитивне реакције критичара, а Стоунова је за своју улогу номинована за бројне награде за најбољу глумицу у споредној улози, међу којима су Оскар, БАФТА, Златни глобус и Награда Удружења глумаца.

Године 2016. тумачила је главну улогу у мјузиклу Ла ла ленд (енгл. La La Land) у режији Дејмијена Шазела, који важи за најуспешнији филмски пројекат током њене досадашње каријере јер је за своју изведбу освојила низ престижних признања, укључујући Оскара, Златни глобус, Награду Удружења филмских глумаца и награду БАФТА. Наредне године је поново била номинована за Златни глобус за улогу у филму Рат полова у коме је играла тениску звезду Били Џин Кинг. Након тога, тумачила је Абигејл Мешам у историјској комедији и драми Миљеница (енгл. The Favourite, 2018), а за ту улогу номинована је за још једног Оскара за најбољу споредну глумицу. Исте године, глумила је и у Нетфликсовој минисерији Манијак (енгл. Maniac), а годину дана након тога у наставку Зомбиленда под називом Повратак у Зомбиленд (енгл. Zombieland: Double Tap).

Добар чланак

Јужни Судан

Застава Јужног Судана
Застава Јужног Судана

Јужни Судан, или званично Република Јужни Судан (енгл. Republic of South Sudan, арап. جنوب السودان) је континентална држава источне Африке. Граничи се са Суданом, Етиопијом, Угандом, ДР Конгом и Централноафричком Републиком. Површина државе износи око 620.000 км², на којој живи 12.340.000 становника, по вери претежно хришћана и анимиста. Најбројније етничке групе у Јужном Судану су Динка, Нуер и Азанде. Главни и највећи град је Џуба, који се налази на југу државе. Јужни Судан је, пре стицања независности, у два наврата постојао као аутономни регион у саставу Судана. Последњих педесетак година пре проглашења независности Јужног Судана, ови простори су били захваћени грађанским ратом, који је однео око три милиона живота. Јужни Судан је једна од најмлађих независних држава, а самосталност је званично стекао 9. јула 2011. године, након успешног референдума о независности одржаног у јануару 2011. Јужни Судан је постао 193. чланица Уједињених нација 14. јула 2011. године.

Изабрани списак

Дискографија групе Queen

Логотип групе Квин
Логотип групе Квин

Британска рок група Квин састојала се од певача Фредија Меркјурија (преминуо 1991), гитаристе Брајана Меја, бубњара Роџера Тејлора и басисте Џона Дикона (напустио групу 1997). Основана 1970. године, група Квин је објавила свој дебитантски албум Queen 1973. године. Упркос томе што није одмах стекла успех, група је стекла популарност у Уједињеном Краљевству својим другим албумом Queen II 1974. године.

Њихова песма из 1975. године названа „Bohemian Rhapsody”, била је на првом месту девет недеља (и додатних пет недеља 1991. године) и трећи је најпродаванији сингл свих времена у Уједињеном Краљевству. У САД, „Bohemian Rhapsody” је доспела у Билборд 40 листу у три различите деценије, достигавши 9. место у свом оригиналном издању 1975. године, друго место 1992. године након што се појавила у филму Вејнов свет, и још једном у топ 40 након објављивања филма о Квину Боемска рапсодија. Албум Greatest Hits из 1981. године је најпродаванији албум у историји Уједињеног Краљевства са 6 милиона проданих копија до 2014. године. Компилација Greatest Hits II из 1991. године је такође један од десет најпродаванијих албума свих времена у УК, са 3,8 милиона проданих копија до 2012. године.

Недавни догађаји

Вести

Милош Вучевић
На данашњи дан

6. мај

Хинденбург у пламену
Занимљивости

Да ли сте знали

Бар-код
Бар-код

Изабрана слика

Ускршња јаја су обележје велике хришћанске светковине Васкрса. Јаја се боје и украшавају током Велике недеље, најчешће на Велики четвртак или Велики петак. У неким културама јаја сакрива Васкршњи зека и деца ће их пронаћи тек на Васкршње јутро. Такође, она се стављају у корпу напуњену правом или вештачком сламом тако да наликује на птичје гнездо.
Ускршња јаја су обележје велике хришћанске светковине Васкрса. Јаја се боје и украшавају током Велике недеље, најчешће на Велики четвртак или Велики петак. У неким културама јаја сакрива Васкршњи зека и деца ће их пронаћи тек на Васкршње јутро. Такође, она се стављају у корпу напуњену правом или вештачком сламом тако да наликује на птичје гнездо.

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају и одржавају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на Википедији можете мењати без обавезне регистрације.

Првобитна верзија Википедије започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године у 21:52. Википедија тренутно садржи више од 62,9 милиона чланака написаних на 309 језика, од којих је преко 688.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати усвојена правила и смернице.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају или користе слике и друго. У било којем тренутку можете да затражите помоћ других уредника или да се обратите свом изабраном ментору.

Заједница

До сада су на Википедији на српском језику 368.492 корисника отворила налог, а од тога су 1.042 активна. Сви уредници су добровољци који улажу радне напоре у оквиру различитих тематских целина.

Посетите нашу Радионицу и Портале и сазнајте како ви можете помоћи. Конструктивне дискусије и сувисли коментари о садржају чланака су увек добродошли. Странице за разговор користите за размену мишљења и указивање на мањкавости у садржају чланака.

Сродни пројекти