Панонски Русини

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Русини (Војводина))
Етнички састав Војводине 2002. године. На карти је приказано подручје на којем етнички Русини чине већинско становништво

Русини су источнословенски народ, који претежно живи у Србији (српској покрајини Војводини, у којој је њихов језик један од 6 службених језика) и мањим делом у Хрватској. Језик ових Русина се говори углавном у Војводини, а спада у групу западнословенских језика и сличан је словачком. Мањи део Русина живи и на истоку Хрватске.

Према попису из 2002. године, у Војводини је живело око 15.000 Русина (Према попису из 1981. године било их је око 23.000). Русини су претежно гркокатоличке вероисповести. Културни центар Русина у Војводини је Руски Крстур.

Русини су се у Војводину населили са подручја данашње источне Словачке у 18. веку.

Поред овог имена, Русини се у историјским документима помињу и под именима Рутени и Малоруси. Постоје такође и Русини у Украјини, чији језик спада у групу источнословенских језика и сличан је украјинском. Војвођански Русини су у Србији признати као посебна нација, али их неки сматрају делом украјинских Русина, које опет неки сматрају делом украјинског народа. Међутим, за разлику од Украјинаца и украјинских Русина, који говоре источнословенске језике, Русини у Војводини говоре западнословенски језик.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Рамач, Янко. Кратка история Руснацох. Нови Сад: Грекокатолїцка парохия Св. Петра и Павла, 1993
  • Жирош, Мирон. Бачванско-сримски Руснаци дома и у швеце (1745–1991) том 1 - 5. Нови Сад: Грекокатолїцкапарохия Св. Петра и Павла 1997 - 2003
  • Лабош, Федор "История Русинох Бачки, Сриму и Славониї 1745-1918”, Нови Сад, 1978
  • Ранко Бугарски, Језици, Нови Сад, 1996.
  • Стеван Константиновић, Приче о Русинима, Шид, 1995.
  • Владимир Кирда Болхорвес, На дебелом леду, Београд, 1996.

Спољашње везе[уреди]