Абдулах Гегић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Абдулах Гегић
Датум рођења 19. март 1924.
Место рођења Нови Пазар
 Краљевина СХС
Датум смрти 21. јун 2008.
Место смрти Нови Сад
 Србија

Абдулах Гегић - Дуце (Нови Пазар, 19. март 1924Нови Сад, 21. јун 2008) је био истакнути југословенски фудбалски стручњак, тренер и селектор.

Гегић је од ране младости од свога оца Ибре новопазарског продавца свећа, наследио свакодневни рад, што је у животу и примењивао. Био је полиглота, лако је комуницирао са околином. Магистрирао је економију, а у фудбалу је радио као теоретичар и прадгог називајући себе „тренер истраживач“. Обасипан је признањима најзначајних фудбалских институција за стручно-педагошку активност афирмисану током тренерског доказивања у Косовској Митровици, Нишу, Неготину, Бору, Новом Саду, Сарајеву, Београду...

Резултатску кулминацију доживљава 1966. године. У борби за финале Купа европских шампиона Партизан је под његовим вођством елиминисао Нант, Вердер, Спарту Праг и Манчестер јунајед, али је у финалу Купа европских шампиона у Бриселу заустављен од Реал Мадрида резултатом 1:2. То је био антологијски састав непревазиђених „Партизанових беба“: Шошкић, Јусуфи, Михајловић, Бечејац, Рашовић, Васовић, Ковачевић, Бајић, Хасанагић, Галић и Пирмајер.

Уз клупске успехе, Гегић је 1965. године био члан четворочлане селекторске комисије са Тирнанићем, Антолковићем и Миљанићем.

Пре скоро пола века трасирао је пут турском фудбалу, остављајући неизбрисув траг у Фенербахчеу, Бешикташу и Бурси, а најдуже се задржао на позицији саветника турског фудбалског савеза и шефа катедре за фудбал на истанбулском Факултету за физичку културу.

Поштовао је колеге и несебично је преносио огромно знање и искуство што је недавно учинио у Дарданелију, на оригиналној промоцији „Фабричког система при стварању фудбалера сутрашњице“ о чему је намеавао да упозна званичмике у Партизану, Војводини, Новом Саду, али га је смрт зауставила.

Преминуо је од последица можданог удара од 4. јуна у Клиничком ценру у Новом Саду.

Умро је баш на вече када је његов ученик турски селектор Фатих Терим, постигао најећи успех турског фудбала са Фудбалском репрезентацијом Турске пласирајући се у полуфинале Европског првенства 2008..

Спољашње везе[уреди]

  • IN MEMORIAM: Abdulah Gegić, MTS Mondo, 21 јун, 2008
  • Текст Есада Кучевића у Спортском журналу од 22. јуна 2008.