Пређи на садржај

Народни музеј у Врању

С Википедије, слободне енциклопедије
Сeлaмлук где је седиште музеја.

Народни музеј у Врању основан је 1960. године и и носио је назив народног хероја Симе Погачaревића. Временом је прерастао у музеј комплексног типа са неколико збирки: археолошком са нумизматичком, етнолошком, историјском и збирком савременог сликарства.

Седиште музеја смештено је у згради селамлука Пашиног конака саграђеној 1765. године и располаже површином од 400 изложбеног простора са око 30 хиљада музеалија из области етнологије, археологије и културне историје. Из етнолошке збирке изложени су по собама одевни предмети - стара градска и сеоска ношња из XIX и почетка XX века и употребни предмети - покућство из истог периода. На спрату музејске зграде су Спаваћа соба с почетка XX века, Девојачка соба и Дневни салон. У холовима (приземље и спрат) су предмети из археолошке збирке: питоси, стеле, надгробни споменици, уломци керамике и алата од неолита до средњег века.

Музеј-кућа Боре Станковића отворена је 1967. године у оквиру музеја и у њој су изложени предмети који су припадали писцу и члановима његове породице, као и плакати, фотографије позоришних представа и издања његових књига и дела добитника „Борине награде“. Музеју се од 1992. године прикључује и Галерија Народног музеја.

Сталне поставке и делатности[уреди | уреди извор]

Кућа Боре Станковића, која се налази у оквиру Народног музеја.

Музеј располаже са 19.515 предмета подељених у седам збирки - археолошка, етнолошка, графичка, историјско-уметничка, ликовна, нумизматичка и примењена уметност. Најбројнија је нумизматичка збирка. Поред основне делатности Музеј организује и додатне програме. Поред изложби музеј организује и предавања, трибине, радионице и друге пратеће програме, и то у просеку 25 годишње.

Након 5 година реконструкције почео је поново са радом у марту 2022. са новом сталном поставком.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Народни музеј у Врању отворен после реконструције”. Политика. 23. 3. 2022. Приступљено 27. 3. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]