Света Луција

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 13° 53' СГ Ш, 61° 0' ЗГД

Света Луција
Saint Lucia
Застава Свете Луције Грб Свете Луције
Застава Грб
Крилатица: "The Land, The People, The Light"
Химна
Sons and Daughters of St. Lucia
Положај Свете Луције
Главни град Кастри
Службени језик Енглески
Облик државе Парламентарна монархија
 — Краљица Елизабета II
 — Генерални гувернер Перлет Луизи
 — Премијер Кени Ентони
Површина  
 — укупно 617 km2 (193)
 — вода (%) нема
Становништво  
 — 2013. 180.000 [1](190)
 — густина 672/km2
Валута источнокарипски долар (EC$)
Временска зона UTC -4
Интернет домен .lc
Позивни број +1-758

Света Луција (по систему Сент Луша[a]; енгл. Saint Lucia, IPA:seɪnt ˈluːʃə), понегде названа и Санта Луција, је малена острвска држава у Карибима.[2] Смештена је на самој граници између Карипског мора и Атлантског океана између Сент Винсента на североистоку, Барбадоса на северозападу и Мартиника на југу. Обухвата територију површине 617 км² са око 175.000 становника (2010)

Некадашња британска колонија независност је стекла 22. фебруара 1979. године. Држава је чланица британског Комонвелта и Франкофоније.

Главни и највећи град на острву је Кастри.

Географија[уреди]

Држава се налази у групи острва Мали Антили. Света Луција је друга по величини међу Острвима приветрине. Најзначајнија географска одлика острва су шумовите планине, које се протежу у правцу север-југ. Највиша тачка у држави је Маунт Џими на 950 метара надморске висине. На југозападу острва је област Калибу, са 18 вулканских узвишења и 7 кратера. На западу су узвишења Питони (Велики Питон, 797 метара и Мали Питон, 750 метара) која су најпознатији симбол острва. Острва у суседству Свете Луције су Мартиник на северу и Сент Винсент на југу. Главни и највећи град је Кастри. Дужина обале је 158 километара.

Клима[уреди]

Клима је тропска, просечна температура током године је 26 °C. Годишња количина падавина је између 1.500 mm у нижим пределима и 3.500 mm у брдима. Кишна сезона је од маја до августа.

Света Луција лежи у зони урагана, који се обично јављају између јуна и новембра.

Острво је покривено бујном и разноликом флором: дивље орхидеје, бугенвилије, хибискуси и руже цветају у кишним шумама. Од животиња, најзначајније су птичије врсте.

Историја[уреди]

Дуго пре доласка Европљана, острво су насељавали Аравак индијанци, и то од 200. године н. е. Ратоборни Карипци су покорили мирољубиве Араваке око 800. године. Они су острво звали Јоуаналао.

За острво се не зна тачно ни ко, ни кад су Европљани први пут стигли до њега. То се вероватно догодило око 1500. године. Острво је добило име по римокатоличкој светици Светој Луцији од Сиракузе. Француска је прва завладала острвом и потписала уговор са локалним племенима 1660. Велика Британија и Француска су се 14 пута сукобиле око Санта Луције. Коначно су Британци превладали 1814. Ропство на острву је укинуто 1834.

Света Луција је постала независна држава, члан Британског Комонвелта 22. фебруара 1979.

Становништво[уреди]

Најважнији град острва је главни град Кастриз, где живи преко трећине становништва. Остали важни градови су Суфре (или Суфријер) и Вје Форт.

На Светој Луцији углавном живе потомци афричких робова, који чине 90,5% популације. После њих следе мешане расе (5,5%), Индијци (3,2%) и Европљани (0,8%).

Острво има 165.000 становника, што даје 266 становника по km². Просечни животни век житеља је 72,8 године. Проценат писмености је 67%.

Званични језик острва је енглески, али је у употреби и локални патоа језик (квејол), који је близак француском.

Преко 90% становништва припада католичкој вери, а остали су протестанти (7%) и англиканци (3%).

Политички систем[уреди]

Мапа Свете Луције

Шеф државе је краљица Елизабета II, док је њен представник на острву гувернер Перлет Луизи. Садашњи председник владе је Стивенсон Кинг. Света Луција има дводомну скупштину (Скупштина и Сенат), засновану на британском моделу. Држава је подељена на 10 провинција.

Света Луција је члан следећих међународних организација: Уједињене нације, Светска здравствена организација, ММФ, Комонвелт, Организација америчких држава, Карипска организација држава (КАРИКОМ), Покрет независности и друге.

Света Луција нема војску, али као део полиције постоји специјална јединица обалске страже.

Привреда[уреди]

Главне извозни производи Свете Луције су банане, пиринач, кокосови ораси, какао и одећа. Велика конкуренција на тржишту банана је негативно утицала на приход од овог главног извозног производа. Међутим, приходи од туризма и банкарства, су постали нова основа привреде на острву.

Бруто национални производ 2002. године износио је: 1.109,09 милиона EC$ (или 342,11 милиона евра)

Новине[уреди]

  • The Voice (тираж: 5.000)
  • The Star (тираж: 2.500)

Занимљивости[уреди]

  • На острву се налази једини живи вулкан на свету кроз који се може проћи аутомобилом.

Напомене[уреди]

  1. У важећем Правопису српскога језика, на pp. 186, у подбелешци 1 стоји: „Овај модел транскрипције властитих имена из енглеског језика примењен је у приручницима Нови транскрипциони речник енглеских личних имена (Т. Прћић: Прометеј, Нови Сад, 1998) и Енглеско-српски речник географских имена (Т. Прћић: Змај, Нови Сад, 2004).“ Географски речник бележи „St Lucia /сент лУша/ Сент Луша“ (pp. 124), у складу с језиком ендонима. На страници Минстарства спољних послова зове се Санта Луција.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Света Луција
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима