Сент Китс и Невис

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 17°20'00 СГ Ш 62°45'00 ЗГД

Федерација Свети Кристофер и Невис
Federation of Saint Christopher and Nevis
Застава Сент Китса и Невиса Грб Сент Китса и Невиса
Застава Грб
Крилатица: Држава изнад себе
Химна
O Land of Beauty!
Положај Сент Китса и Невиса
Главни град Бастер
Службени језик енглески
 — Краљица Елизабета II
 — Генерални гувернер Едмунд Лоренс
 — Премијер Тимоти Харис
Независност: 19. септембар 1983. од ВБ
Површина  
 — укупно 261 km2 (186)
 — вода (%) 0
Становништво  
 — 2013. 54.000 [1](212)
 — густина 149/km2
Валута Источнокарипски долар
Временска зона UTC (UTC-4)
Интернет домен .kn
Позивни број +1-869

Сент Китс и Невис[a], је скраћени облик имена државе која се званично зове Федерација Свети Кристофер и Невис, а налази се у Карибима[2]. То је најмања држава на западној хемисфери. Припада групи Малих Антила. Налази се западно од Антигве и Барбуде и југоисточно од Холандских Антила. Чине је два острва, Сент Китс (или Свети Кристофер) и Невис, федерација је независна чланица Комонвелта од 1983. године. Престоница федерације је главна лука острва Сент Китс, Бастер.

Географија[уреди]

Острво Сент Китс је испресечено планинским ланцем, чија је највиша тачка Маунт Лиамуига са својих 1.156 метара висине. Просечна годишња температура ове тропске земље је 27 °C.

Мапа Сент Китса и Невиса

Историја[уреди]

Пре доласка Европљана ово подручје било је насељено индијанским племенима Кариба. Кристифор Колумбо се на свом другом путовању 1493. искрцао на веће острво и назвао га, према свецу заштитнику, Свети Кристофор. Мање острво назвао је Невис (шп. nieves = снег). Колонизација је почела око 1623. када на Св. Китс долазе Французи и Британци. Као прва енглеска колонија у овом подручју, острво постаје полазиште за даљу колонизацију Карипског подручја.

Током 17. и 18. века острва неколико пута прелазе из француске управе под британску и обратно. Коначно остају у британском поседу након 1783. Добијају личну управу 1967. а пуну самосталност 19. септембра 1983.

Економија[уреди]

У колонијалном раздобљу на Сент Китсу и Невису производио се скоро искључиво само шећер. Након што се ова производња суочила са тешкоћама, влада покреће програме развоја других пољопривредних култура и сектора економије.

Становништво[уреди]

Становништво већином чине потомци досељеника из западне Африке (црначког становништва у прошлости доведеног као робље). Наследници Европљана и остале групе чине незнатну мањину. Званични језик је енглески, мада становништво говори и локални патоис (језички дијалект различит од званичног књижевног, обично хибрид језика досељеника и индијанских староседелаца). По верској припадности заступљени су англиканци, други протестанти и католици.

Напомене[уреди]

  1. У важећем Правопису српскога језика, на pp. 186, у подбелешци 1 стоји: „Овај модел транскрипције властитих имена из енглеског језика примењен је у приручницима Нови транскрипциони речник енглеских личних имена (Т. Прћић: Прометеј, Нови Сад, 1998) и Енглеско-српски речник географских имена (Т. Прћић: Змај, Нови Сад, 2004).“ Географски речник бележи „St Kitts and Nevis /сент китс, невис/ Сент Китс и Невис“ (pp. 124), у складу с језиком ендонима. Лош је полупревод Свети Китс и Невис јер први део имена потиче од Saint Kitt's, што значи да име на енглеском гласи Кит. На страници Минстарства спољних послова користи се облик Сент Китс и Невис.

Референце[уреди]

  1. The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. pp. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]