Оружане снаге САД

Из Википедије, слободне енциклопедије
Оружане снаге Сједињених Америчких Држава
United States armed forces
Jointcolors.jpg
Родови војске Emblem of the United States Department of the Army.svg Армија

USMC logo.svg Корпус морнаричке пешадије
United States Navy Seal Ратна морнарица
United States Air Force seal Ратно ваздухопловство
USCG S W.svg Обалска стража

Вођство
Председник Барак Обама
Секретар одбране Леон Панета
Подаци о бројном стању
Војно способни од 17 до 45
Број расположивих
за војну службу
72,715,332, година 15-49
Број способних
за војну службу
59,413,358, година 15-49
Број годишње стасалих
за војну службу
2,186,440 мушкараца,
2,079,688 жена
Активни састав 1,473,900[1] (2. у свету)
Резервни састав 1,458,500[2]
Војни трошкови
Војни буџет 692 милијарде долара[3]
Проценат БДП 4,7

Оружане снаге САД су оружана формација Сједињених Америчких Држава. Састоје се од Копнене војске, Ратне морнарице, Ратног ваздухопловства, Маринаца и Обалске страже.

САД има јаку традицију цивилне контроле над војском. Док је главнокомандујући председник Барак Обама, Савезно извршно одељење Министарства одбране САД је главни орган преко којег се војна политика спроводи. Министарство одбране је на челу са секретаром за одбрану, који је и члан Кабинета и који је други у команди после председника. Да би координирао војне акције са дипломатијом, председник има саветника за националну безбедност који је на челу Савета за националну безбедност.

Историја[уреди]

Други светски рат[уреди]

Због океана који су је одвајали од Европе и Азије, те у домаћој политици владајућег изолационизма, САД су 1930их врло мало улагали у одбрану, верујући да ће се будући рат избећи, односно да САД у њему неће учествовати.

Једини изузетак је била ратна морнарица, која се развијала због све већег супарништва САД с Јапаном у подручју Тихог океана. Због великих удаљености између појединих тачака у Тихом океану, велики је нагласак стављен на авијацију, односно координацију њених активности с морнарицом. Због тога су САД, слично и Јапан, развиле врло квалитетну и извежбану морнаричку авијацију те саградиле неколико носача авиона. Велики су напори уложени и у развијање техника за амфибијске операције, односно брзу градњу аеродрома и лука на изолованим острвима.

Због тога је развој копнене војске, односно планови за евентуално деловање на европским бојиштима био потпуно занемарен. Године 1939. америчка војска је имала застарелу опрему и неадекватну тактику. Но, релативно касни улазак у рат је омогућио учење на туђим искуствима, док су многи од тих недостатака компензовани индустријском моћи САД која је, слично као и СССР, квалитативне недостатке избрисала квантитетом.

Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.


Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :