Жан Батист Перен

С Википедије, слободне енциклопедије
Жан Батист Перен
Жан Батист Перен (1870—1942)
Лични подаци
Датум рођења(1870-09-30)30. септембар 1870.
Место рођењаЛил, Француска
Датум смрти17. април 1942.(1942-04-17) (71 год.)
Место смртиЊујорк, САД
ОбразовањеУниверзитет Сорбона, Виша нормална школа, Lycée Janson de Sailly
Научни рад
Пољефизика
ИнституцијаСорбона
УченициПјер Виктор Оже
Познат поАтомска структура материје
Основао Institut de Biologie Physico-Chimique
Награде Нобелова награда за физику (1926)

Жан Батист Перен (франц. Jean Baptiste Perrin; Лил, 30. септембар 1870Њујорк, 17. април 1942) био је француски физикохемичар. Рођен је у Лилу (Француска), а студирао је у Паризу. Од 1910. до 1940. године био је професор физичке хемије на Универзитету у Паризу. Године 1895. утврдио је да су катодни зраци негативно наелектрисане честице (електрони). У покушајима да одреди масу тих честица претекао га је Џ. Џ. Томсон. Око 1908. почео је да испитује Брауново кретање. Године 1926. добио је Нобелову награду за физику за рад на дисконтинуалној структури материје, а нарочито за откриће седиментационе равнотеже.

Опис експеримента којим је Перен утврдио наелектрисање електрона[уреди | уреди извор]

У ранијим експериментима научник Стоуни је уочио катодне зраке у катодној цеви. Зраци би се јављали када би се напон спусти испод 2 волта. На већим напонима гас измећу електрода би светлео бљештаво. Ти зраци су ишли од аноде ка катоди и били су уочљиви само уколико би се цев обложила флуоресцентном материјом. Тада би се уочавали као флуоресцентно светлуцање.

Перен је катодну цев ставио у спољашње електрично поље. Уочио је да катодни зраци (електрони) скрећу ка позитивном крају. То је био довољан доказ за закључак да су електрони негативно наелектрисани. Потврда закључка је дошла приликом стављања катодне цеви у магнетско поље.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]