Чарлс Као

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Чарлс Као
Charles K. Kao cropped 2.jpg
Чарлс Као
Датум рођења (1933-11-04)4. новембар 1933.(84 год.)
Место рођења Шангај
Поље физика
Школа Лондонски универзитетски колеџ, Универзитет у Гриничу
Награде Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физику

Чарлс Куен Као (кинески: 高錕; 4. новембар 1933 у Шангају) кинески је физичар. Пионир је у области фиброоптике, за што је добио Нобелову награду за физику 2009. године.

Животни пут[уреди]

Студирао је у Енглеској и завршио са одличним успехом. 1965 постаје на Империјалном колеџу у Лондону доктор наука. Потом је Као отишао у Харлову (Есекс) на Лабораторију за стандардне комуникације при ИТТ, где је истраживао технику оптичког преносна уз помоћу ласера. Тамо је радио са Џорџом Хокхамом на пољу Телекомуникација преко фибро влакана, при чему је светлосне сигнале користио да податке пренесе преко кабла на стакло. При томе је установио, да велики губитак информације није условљен електронским проблемима, него нечистићама у стаклу.[1] Он је предложио 1966 оптички кабл као средсто преноса, где год је то могуће да губици од 1000 dB/km на 20 dB/km оборе. У јесен 1970 је фирма Корнинг ову границу оборила на 17 dB/km.

Касније је Као изабран за потпредседника Кинеског Универзитета у Хонг Конгу. 1996 је отишао у пензију.

6. октобра 2009 је њему, заједно са Вилардом Бојлом и Џорџом Е. Смитом, од стране Краљевске научне академије Шведске Нобелова награда за физику уручена „за његов значајан успех у области преноса помоћу фриброоптике за оптичке комуникације”.

Референце[уреди]

  1. ^ C. K. Kao und G. A. Hockham: Dielectric-fibre surface waveguides for optical frequencies. In: Proceedings IEE 113, 1966, S. 1151–1158.

Спољашње везе[уреди]