Макс Планк

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Планк.
Макс Планк
Max planck.jpg
Макс Планк
Датум рођења (1858-04-23)23. април 1858.
Место рођења Кил
Холштајн
Датум смрти 4. октобар 1947.(1947-10-04) (89 год.)
Место смрти Гетинген
Немачка
Поље физика
Школа Универзитет Лудвиг Максимилијан у Минхену, Универзитет Фридрих Вилијам
Познат по Планковој формули

Макс Планк (нем. Max Planck; Кил, 23. април 1858Гетинген, 4. октобар 1947) био је немачки физичар, добитник Нобелове награде за физику.

Оснивач је квантне теорије. Објавио је 1910. године револуционарну хипотезу да сваки извор енергије може зрачити енергију само у дискретним количинама - квантима. На тој основи извео је закон зрачења — Планкова формула Његову идеју о дисконтинуираности енергије, која је данас темељ тумачења свих атомских појава, применили су после Анштајн и Бор на тумачење фотоелектричног ефекта и спектра водикова атома. 1918. године добио је Нобелову награду за физику.

Биографија[уреди]

Планк потиче из традиционалне породице интелектуалаца. Његови прадеда и деда по оцу су обојица били професори теологије у Гетингену, његов отац је био професор права у Килу и Минхену, а његов стриц је био судија.

Планк је рођен у Килу, област Холштајн, од Јохана Јулијуса Вилхелма Планка и његове друге жене, Еме Пациг.

Поред интересовања за физику, Макс је гајио и љубав према уметности (свирао је клавир и оргуље).[1] Још у младости се одлучио за теоријску физику, иако су га старији одговарали од тога, говорећи да нема више шта да се открије. Докторирао је у 21. години живота и завршио постдокторске студије. Открио је да сваки извор не зрачи енергију континуирано, већ у квантима.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]