Субраманијан Чандрасекар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Падма Субраманијан Чандрасекар
Subrahmanyan Chandrasekhar Exhibition - Science City - Kolkata 2011-01-07a.jpg
Субраманијан Чандрасекар
Датум рођења (1910-10-19)19. октобар 1910.
Место рођења Лахор
Британска Индија, данас Пакистан
Датум смрти 21. август 1995.(1995-08-21) (84 год.)
Место смрти Чикаго
Илиноис, САД
Поље астрофизика
Школа Тринити колеџ, Универзитет у Мадрасу, Presidency College
Институција Универзитет у Чикагу
Универзитет у Кембриџу
Познат по Чандрасекарова граница
Награде Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физику (1983)

Падма Субраманијан Чандрасекар (енгл. Subrahmanyan Chandrasekhar; Лахор, 19. октобар 1910Чикаго, 21. август 1995) био је индијско-амерички астрофизичар. Радио је у више поља, као што су структура звезда, теорија белих патуљака, динамика звезда, црне рупе и још много. Радио је на универзитету у Чикагу до своје смрти 1995. а такође је писао чланкове за један од тадашњих часописа астрофизике. Са Вилијамом Фолвером добио је Нобелову награду за физику 1983. године, за рад на теорији грађе и еволуције звезда. Чандрасекарова граница добила је име по овом научнику.

Каријера[уреди]

У јануару 1937, Чандрасекар се запослио на Универзитету у Чикагу као асистент а касније је постао професор теоријске астрофизике. На универзитету је остао цео свој живот, и одбијао било какве понуде других универзитета. Радио је на опсерваторији при универзитету, а после изградње лабораторије за астрофизику и свемирска истраживања, прешао је тамо.

За време Другог светског рата радио је у Мериленду у центру за балистичка истраживања. Роберт Опенхајмер позвао га је да учествује у пројекту Менхетн али је Чандрасекар био спречен.

Једном приликом Чандрасекар је написао да га је жеља да учествује у доприношењу науци навела да одради своја научна истраживања и да све од себе. Такође је рекао да је систематизација врло важна у научним истраживањима: "What a scientist tries to do essentially is to select a certain domain, a certain aspect, or a certain detail, and see if that takes its appropriate place in a general scheme which has form and coherence; and, if not, to seek further information which would help him to do that."

Чандрасекар је проучавао различите области астрономије у различитим временским интервалима. Проучавао би једну област, издао неколико папира о томе, затим написао књигу о ономе што је проучавао, и онда прешао на следећу област и поновио поступак. Овако је од 1929. до 1939. године проучавао структуру и грађу звезда и теорију белих патуљака а од 1939. до 1943. динамику звезда. У периоду од 1971. до 1983. радио је на математичкој теорији црних рупа и коначно, током касних осамдесетих радио је на теорији сурада гравитационих таласа.

Атеизам[уреди]

Чандрасекар се приликом једне јавне расправе разјаснио као атеиста:

„I should like to preface my remarks with a personal statement in order that my later remarks will not be misunderstood. I consider myself an atheist.”

Ово је потврђено приликом његових других јавних говора.

Референце[уреди]

Опште

Спољашње везе[уреди]