Кип Торн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кип Торн
Kip Thorne at Caltech.jpg
Кип Торн 2007.
Датум рођења (1940-06-01)1. јун 1940.(78 год.)
Место рођења Логан

Кип Стивен Торн (енгл. Kip Thorne; Логан, 1. јун 1940) амерички је теоријски физичар, познат по својим доприносима гравитационој физици и астрофици. Он је дугогодишњи пријатељ и колега Стивена Хокинга и Карла Сејгана, и био је Фејнман професор теоријске физике на Калифорнијском технолошком нституту (КАЛТЕК-у) до 2009.[1] и једна је од водећих светских стручњака за астрономске импликације Ајнштајнове опште теорије релативности. Он се и даље бави научним истраживањима и радио је као научни саветник на научнофантастичном филму Међузвездани.[2][3]

Живот и каријера[уреди]

Торн за време истраживања

Торн је рођен у Логану, у Јути, 1. јуна 1940. Отац му је био професор Д. Вајн Торн, а мајка хемичарка земљишта и економисткиња Алисон Торн.[4] Одрастао је у академском окружењу. Торнови родитељи су били чланови Цркве Исуса Христа светаца последњих дана, тако да је одрастао у ЛСД вери. Торн је међутим признао да је атеиста. Што се тиче његових ставова о религији, Торн је изјавио: "Има велики број мојих колега који верују у Бога [...] Али ја не верујем у њега".[5]

Торн је од младости показивао академске потенцијале, постао је један од најмлађих редовних професора у историји Калифорнијског технолошког нститута. Он је на овом факултету дипломирао 1962. године, а докторирао је на Универзитету Принстон 1965. Докторску дисертацију је написао под менторством Џон Вилера. Торн се вратио на КАЛТЕК 1967, године, да ради као ванредни професор и постао је редован професор теоријске физике 1970. У јуну 2009. године је поднео оставку да би настави каријеру писања. Његов први пројекат је био филм Међузвездани, на ком је радио са Кристофер Ноланом.

Током година, Торн је био ментор и саветник многим водећим теоријским физичарима. Око 50 физичара је докторирало на КАЛТЕК-у под његовим менторством.

Торн је познат по његовој способности да пренесе узбуђење и значај открића у астрофизици како професионалној, тако и широј публици.

Његове презентације о црним рупама, теорији релативности, путовању кроз време и црвоточинама су емитоване и на Пи-Би-Ес-у и Би-Би-Си-у.

Торн и Линда Џејн Петерсон су се оженили 1960. Заједно су инали децу, Карес Ану и Брет Картера, али су се развели 1977. Торн се оженио са својом другом супругом Керол Џојс Винстен, која је такође професор, 1984. године.

Истраживања[уреди]

Торн 1972.

Торнова истраживања се углавном фокусирају на релативистичку астрофизику и гравитациону физику, са нагласком на црне рупе. Он је можда најпознатији јавности по својој контроверзној теорији да се црвоточине могу искористити за путовање кроз време

Референце[уреди]

  1. ^ "Kip S. Thorne: Biographical Sketch".
  2. ^ Sullivan, Kevin P. (16. 12. 2013). „Christopher Nolan’s ‘Interstellar’ Trailer: Watch Now”. MTV. Приступљено 30. 10. 2014. 
  3. ^ „Watch Exclusive: The Science of Interstellar - WIRED - WIRED Video - CNE”. WIRED Videos. Архивирано из оригинала на датум 05. 12. 2014. Приступљено 7. 12. 2014. 
  4. ^ Grant Kimm, Webmaster - The College of Liberal Arts and Sciences at Iowa State University. „Plaza of Heroines at Iowa State University”. Las.iastate.edu. Приступљено 7. 12. 2014. 
  5. ^ Carroll, Rory (21. 6. 2013). „Kip Thorne: physicist studying time travel tapped for Hollywood film”. Guardian News and Media Limited. Приступљено 30. 10. 2014. »Thorne grew up in an academic, Mormon family in Utah but is now an atheist. "There are large numbers of my finest colleagues who are quite devout and believe in God, ranging from an abstract humanist God to a very concrete Catholic or Mormon God. There is no fundamental incompatibility between science and religion. I happen to not believe in God."« 

Спољашње везе[уреди]