Мардарије Ускоковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Свети Мардарије
Либертивилски
Mardarije Uskoković 1889-1935.jpg
Датум рођења(1889-11-02)2. новембар 1889.
Место рођењаКорнет
Књажевина Црна Гора
Датум смрти12. децембар 1935.(1935-12-12) (46 год.)
Место смртиЕн Арбор
САД
Канонизација29. мај 2015, Храм Светог Саве у Београду од Српске православне цркве
Главно светилиштеМанастир Светог Саве у Либертивилу
Празник12. децембар

Мардарије Ускоковић (Корнет, 22. децембар 1889Ен Арбор, 12. децембар 1935) био је први епископ америчко-канадски.

Прибројан је лику светих на редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2015. године као Свети Мардарије ЉешанскоЛибертивилски и Свеамерикански.[a][1]

Животопис[уреди]

Рођен је у подгоричком селу Корнет у Љешанској нахији од оца Петра Пере и мајке Јелене Јеле која је била из познате куће Божовића. Отац му је био уважени начелник Љешанске области и племенски капетан. На крштењу у сеоској црквици св. Ђорђа добио је име Иван. Пошто је био из знамените породице, послат је на школовање. Основну школу је похађао у Ријеци Црнојевића а средњу школу (гимназију) на Цетињу. Рано је осјетио позив ка монашком животу. Са једанаест година је тражио од црногорског митрополита Митрофана Бана да га замонаши. Како за то није добио благослов, одлази у Београд на даље школовање. У Котору се укрцао на брод за Ријеку одакле је возом стигао до Београда.

Митрополит Србије Димитрије му је услишио молбу да се замонаши. Пјешице одлази у Студеницу 1905. године гдје је замонашен 19. марта 1906. године. У Студеници је боравио годину и по дана, након чега се због даљег школовања упутио у Москву. Сљедећих дванаест година проводи у Русији. Првих осам мјесеци проводи у Српском подворју у Москви. Постаје познат у високим друштвеним круговима. У септембру 1907. је наставио школовање у Богословској школи у Житомиру у западној Украјини. Тада је имао седамнаест година. Након двије школске године, на своју молбу 1908. одлази у Кишињевску духовну семинарију у главном граду Молдавије. 1908. постаје јеромонах а чин синђела је добио 1912. године. Семинарију завршава 1912. године са најбољим оцјенама.

О њему је снимљени филмови Тихи кутак Христов и Свети Мардарије владика без адресе.

Галерија[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ У краћем облику Свети Мардарије Либертивилски.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]