Лион Ледермен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лион М. Ледермен
Leon M. Lederman.jpg
Лион Ледермен
Поље физика

Лион М. Ледермен (енгл. Leon M. Lederman) је рођен 15. јула 1922. године у Њујорку. Данас је један од најпознатијих експерименталних физичара.

Његови родитељи су били досељеници, руски Јевреји[1] У основну школу је кренуо 1927. године, а како сам каже, миљу северно од његове школе добио је докторат из физике на Колумбија Универзитету 1951. године.

Научни рад[уреди]

1948. придружује се НЕВИС лабораторији где је изграђен 385 MeV синхроциклотрон. Тринаест година касније, 1961. године постаје директор НЕВИС лабораторије и на тој позицији остаје до 1978. године. Након тога, 1979. године, постаје директор Фермилаб-а (Fermi National Accelerator Laboratory).

1988. године добија Нобелову награду за рад на неутринима и открићу муонског неутрина заједно са Мелвином Шварцом (Melvin Schwartz) и Џеком Штајнбергером (Jack Steinberger).

Лион Ледерман је један од најактивнијих у покрету “Physics first” где покушава да у америчким школама физика буде заступљенија од осталих природних наука у првој години средњег школовања.

Др Ледерман је познат и као “модерни Да Винчи”.

Једно време је био и председник Америчког друштва физичара.

Књиге[уреди]

Писац је познатих научно популарних књига:

  • Божија честица: Ако је Васиона одговор, шта је питање? (коаутор Дик Терези)
  • Од кваркова до космоса – Лион Ледерман и Дејвид Шрам (David N. Schramm)
  • Портрети највећих америчких научника
  • Симетрија и диван Универзум

Ледерманова “Божија честица” је преведена на српски језик у издању Поларис-а. Божија честица је једна од најчитанијих научно популарних књига где се уз доста хумора преплиће историјски развој и модерна физика.

Крајем 2005. године, Лион Ледерман је учествовао као гост у дванаесточасовној емисији коју је пратило на милионе људи преко Интернета, а која је организована поводом Светске године физике и у част Ајнштајна.

Цитати[уреди]

"Мора бити да су закони природе постојали и пре него што је почело чак и само време; јер да нису, не би се ништа ни могло почети да догађа." Божија честица

Извори[уреди]

  1. Leon Lederman, Приступљено 8. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]