РТС HD

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
РТС HD
Типдржавна телевизија
Земља Србија
Доступностнационална
Слоган„Ваше право да знате све”
СедиштеТаковска 10, Београд
ВласникРТС
Кључни људиДраган Бујошевић, генерални директор
Датум покретања9. септембар 2009. год.; пре 9 година (2009-09-09)
Датум гашења1. октобар 2018. год.; пре 8 месеци (2018-10-01)
Формат слике1080i (16:9) (ХДТВ)
Веб-сајтwww.rts.rs

РТС HD била је српска државна телевизија, која је саставни део Радио-телевизије Србије основана 9. септембра 2009. а угашена 1. октобра 2018.

Историјат

РТС HD била је прва српска телевизија високе дефиниције (HD), покренута 9. септембра 2009. Првобитно је била доступна само у Београду и Новом Саду, односно делу Војводине, а од 21. марта 2012. године земаљским путем се емитује посредством пробне DVB-T2 мреже у већем делу Србије. Угашена је 1. октобра 2018. јер се сви РТС програми емитују у високој резолуцији.

РТС HD и без антене

Ширење доступности РТС HD програма обрадоваће љубитеље спорта, а и нових технологија. Доступан је у OPEN IPTV HD пакету Телекома, D3 пакету SBB-а, понуди Орион Телекома, САТ ТРАКТ-а и Радијус Вектора.

РТС HD програм налази се у понуди OPEN IPTV-а Телекома Србије у оквиру HD пакета на каналу 740. Поред споменутог пакета Телекома Србије, РТС HD се дистрибуира и кроз кабловску мрежу САТ-ТРАКТ-а у више од двадесет градова широм Војводине, а од данас се налази и у D3 пакету SBB-а на позицијама 122 и 218, Орион Телекома, на позицији 79, за све кориснике који имају проток интернета већи од 8 мегабита и кабловског оператера Радијус Вектор, чијим је корисницима који поседују телевизор који има интегрисан MPEG-4, DVB-C тјунер омогућено да прате на позицији 1000 РТС HD програм без обзира да ли користе или не неки од пакета дигиталне ТВ.

Корисници ових пакета моћи ће да прате Олимпијске игре, као и све друге спортске преносе у слици високе резолуције на РТС HD програму.

РТС понуду својих канала, укључујући и канал РТС HD, обезбеђује операторима без надокнаде. Напомињемо да се канали РТС налазе у понуди ових оператора у оквиру комерцијалних пакета, према условима и ценама који су доступни на њиховим интернет страницама. Претплата на ове пакете не ослобађа кориснике обавезе плаћања радио-телевизијске претплате, у складу са Законом о радиодифузији.

Подсећамо, да бисте пратили РТС HD програм који се емитује у Иницијалној DVB-Т2 мрежи потребно је да примате сигнал са неке од 15 предајничких локација помоћу спољне антене и да поседујете Full HD плазма или LCD телевизор и DVB-T2 MPEG-4 декодер.