Косем

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Sultanija Kosem)
Султанија Косем
Vera Effigies Turcorvm Imperatoris Ibrahim Filii, Et Sultanæ, Eiusdem Matris (1707).jpg
Пуно име Devletlu İsmetlu Haseki Mahpeyker Kösem Büyük Valide Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri
Датум рођења cca 1590.
Место рођења Тинос
Датум смрти 3. септембар 1651.
Место смрти Истанбул
Османско царство
Гроб Џамија Ахмедија, Истанбул
Супружник отомански султан Ахмед I
Потомство Мехмед, Мурат IV, Ибрахим I, Сулејман, Касим и ћерке Ајша, Фатима и ДјавХаркан
Султанија Османског царства
Период 16051651
Претходник Хандан
Наследник Халиме
Мајка султанија
Период 16231648
Претходник Халиме
Наследник Турхан Хатиџе

Хасеки Махпејкер Косем султанија (тур. Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan, cca 15903. септембар 1651), позната и као Косем султанија или Махпејкер султанија, била је жена османског султана Ахмеда I. Имала је три сина, а то су били принц Мехмед, Мурат IV и Ибрахим I. Њен унук се звао Мехмед IV. Султанија Косем је два пута званично била владарка и тиме била једна од две жене које су биле формални намесници Османског царства, као и најзначајнија султанија након султаније Хурем.

Биографија[уреди]

Косем је била грчког порекла, ћерка православног свештеника на острву Тинос. Рођена је око 1589. или 1590, као Анастасија. У Цариград, главни град Отоманске империје, послала ју је Босна Беијелбери, где је продата са само петнаест година у харем султана Ахмеда. Након неког времена је добила име Махпејкер (месечевог облика), а касније јој је султан дао и име Косем. Тада је из православља прешла у ислам.

Заједно су имали осморо деце а то су били синови Мехмед (кога је убио Осман II), Мурат, Ибрахим, Сулејман (убио га Мурат IV), Касим, кога је такође убио брат Мурат IV, а затим су добили и три ћерке, које су се звале Ајша, Фатима и Дјавхаркан. Косем је постала мајка султанија након смрти њеног мужа Ахмеда и доласка на власт њеног сина Мурата IV. Умрла је 3. септембра 1651. Након тога је њено тело из палате Топкапи, пренесено у Стару палату, а оданде у џамију њеног супруга Ахмеда.

Владавина[уреди]

Прва владавина[уреди]

Мурат IV на престо беше дошао 1623. године, са 11 година, и пошто је био малолетан, Султанија Косем имала је потпуну контролу над диваном и царством, буквално је била Муратов савладар. Тек почетком 1632. Мурат је постао независан владар. Ипак, Косем је присуствовала састанцима дивана и након што се Мурат осамосталио, јер је била једна од најмоћнијих људи у палати.

Друга владавина[уреди]

1640. године је умро Мурат IV, и на престо је дошао Косемин млађи син Ибрахим, он се показао као прилично неспособан владар и имао је луду природу, ово је омогућило Косем да настави да влада државом. На крају, када је Ибрахим био свргнут, Косем је представила седмогодишњег Мехмеда IV на дивану следећим речима: Овде је. Видите шта можете да урадите са њим. Дакле, она је сама прогласила новог султана, и наставила је да влада све до своје смрти.

Смрт[уреди]

Ипак, Мехмедова мајка Султанија Турхан Хатиџе желела је харем за себе, тако да је сковала заверу против своје супарнице Косем. Неки извори тврде да ју је 1651. године задавио Хатиџин слуга по имену Сулејман, док други напомињу да је задављена својом косом, и да су је џелати задавили.

Популарна култура[уреди]

У ТВ серији Muhteşem yüzyıl: Kösem, њен лик је прво глумила глумица Анастасија Силимпију, а касније Берен Сат.