Султанија Махпејкер Косем

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Sultanija Kosem)
Султанија Махпејкер Косем
тур. Mâh-Peyker Kösem Sultan

Султанија Турске
Султанија Турске

Пуно име Султанија Махпејкер Косем
Датум рођења 1589. или 1590
Место рођења Тинос
Датум смрти 3. септембар 1651.
Место смрти Истанбул (Османско царство)
Гроб Џамија Ахмедија, Истанбул
Титула Султанија Османског царства
Период 1623. - 1648
Претходник/ци Хандан
Титула Валиде султанија
Порекло и породица
Супружник/ци отомански султан Ахмед I
Потомство Мурат IV, Ибрахим I, Сулејман, Касим и ћерке Ајша, Фатима и ДјавХаркан

Султанија Косем или Султанија Махпејкер (тур. Mâh-Peyker Kösem Sultan; 1589. или 1590. - 3. септембар 1651) била је жена отоманског султана Ахмеда I. Имала је два сина, а то су били Мурат IV и Ибрахим I. Њен унук се звао Мехмед IV. Султанија Косем је два пута званично била владарка и тиме била једна од две жене које су биле формални намесници Отоманског царства.

Живот[уреди]

Косем је била грчког порекла, ћерка православног свештеника на острву Тинос. Рођена је око 1589. или 1590, као Анастасија. У Цариград, главни град Отоманске империје послала ју је Босна Беијелбери, где је продата са само петнаест година у харем султана Ахмеда. Након неког времена је добила име Махпејкер (месечевог облика), а касније јој је султан дао и име Косем. Тада је из православља прешла у ислам.

Заједно су имали седморо деце а то су били синови Мурат, Ибрахим, Сулејман, Касим а затим су добили и три ћерке, које су се звале Ајша, Фатима и Дјавхаркан. Косем је постала мајка султанија након смрти њеног мужа Анмеда и доласка на власт њеног сина Мурата IV. Умрла је 3. септембра 1651. Након тога је њено је из палате Топкапи, пренесено у Стару палату а оданде у џамију њеног супруга Ахмеда.