Султанија Махпејкер Косем

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Sultanija Kosem)
Султанија Махпејкер Косем
тур. Mâh-Peyker Kösem Sultan
Vera Effigies Turcorvm Imperatoris Ibrahim Filii, Et Sultanæ, Eiusdem Matris (1707).jpg
Пуно име Султанија Махпејкер Косем
Датум рођења 1589. или 1590
Место рођења Тинос
Датум смрти 3. септембар 1651.(1651-09-03)(61–62 год.)
Место смрти Истанбул
Османско царство
Гроб Џамија Ахмедија, Истанбул
Супружник отомански султан Ахмед I
Потомство Мурат IV, Ибрахим I, Сулејман, Касим и ћерке Ајша, Фатима и ДјавХаркан
Султанија Османског царства
Период 16051651
Претходник Хандан
Наследник Халиме
Мајка султанија
Период 16231648
Претходник Халиме
Наследник Турхан Хатиџе

Султанија Косем или Султанија Махпејкер (тур. Mâh-Peyker Kösem Sultan; 1589. или 1590. - 3. септембар 1651) била је жена османског султана Ахмеда I. Имала је два сина, а то су били Мурат IV и Ибрахим I. Њен унук се звао Мехмед IV. Султанија Косем је два пута званично била владарка и тиме била једна од две жене које су биле формални намесници Османског царства.

Биографија[уреди]

Косем је била грчког порекла, ћерка православног свештеника на острву Тинос. Рођена је око 1589. или 1590, као Анастасија. У Цариград, главни град Отоманске империје послала ју је Босна Беијелбери, где је продата са само петнаест година у харем султана Ахмеда. Након неког времена је добила име Махпејкер (месечевог облика), а касније јој је султан дао и име Косем. Тада је из православља прешла у ислам.

Заједно су имали седморо деце а то су били синови Мурат, Ибрахим, Сулејман, Касим а затим су добили и три ћерке, које су се звале Ајша, Фатима и Дјавхаркан. Косем је постала мајка султанија након смрти њеног мужа Ахмеда и доласка на власт њеног сина Мурата IV. Умрла је 3. септембра 1651. Након тога је њено тело из палате Топкапи, пренесено у Стару палату а оданде у џамију њеног супруга Ахмеда.

Владавина[уреди]

Прва владавина[уреди]

Мурат IV на престо беше дошао 1623. године, са 11 година, и пошто је био малолетан, Султанија Косем имала је потпуну контролу над диваном и царством, буквално је била Муратов савладар. Тек почетком 1632. Мурат је постао независан владар. Ипак, Косем је присуствовала састанцима дивана и након што се Мурат осамосталио, јер је била једна од најмоћнијих људи у палати.

Друга владавина[уреди]

1640. године је умро Мурат IV, и на престо је дошао Косемин млађи син Ибрахим, он се показао као прилично неспособан владар и имао је луду природу, ово је омогућило Косем да настави да влада државом. На крају, када је Ибрахим био свргнут, Косем је представила седмогодишњег Мехмеда IV на дивану следећим речима: Овде је. Видите шта можете да урадите са њим. Дакле, она је сама прогласила новог султана, и наставила је да влада све до своје смрти.

Смрт[уреди]

Ипак, Мехмедова мајка Султанија Турхан Хатиџе желела је харем за себе, тако да је сковала заверу против своје супарнице Косем. Неки извори тврде да ју је 1651. године задавио Хатиџин слуга по имену Сулејман, док други напомињу да је задављена својом косом, и да су је џелати задавили.