Султанија Махпејкер Косем

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Sultanija Kosem)
Султанија Махпејкер Косем
тур. Mâh-Peyker Kösem Sultan
Vera Effigies Turcorvm Imperatoris Ibrahim Filii, Et Sultanæ, Eiusdem Matris (1707).jpg
Султанија Османског царства
Период 1623. - 1648
Претходник Хандан
Валиде султанија
Пуно име Султанија Махпејкер Косем
Датум рођења 1589. или 1590
Место рођења Тинос
Датум смрти 3. септембар 1651.(1651-09-03)(61–62 год.)
Место смрти Истанбул
Гроб Џамија Ахмедија, Истанбул
Супружник отомански султан Ахмед I
Потомство Мурат IV, Ибрахим I, Сулејман, Касим и ћерке Ајша, Фатима и ДјавХаркан

Султанија Косем или Султанија Махпејкер (тур. Mâh-Peyker Kösem Sultan; 1589. или 1590. - 3. септембар 1651) била је жена отоманског султана Ахмеда I. Имала је два сина, а то су били Мурат IV и Ибрахим I. Њен унук се звао Мехмед IV. Султанија Косем је два пута званично била владарка и тиме била једна од две жене које су биле формални намесници Отоманског царства.

Живот[уреди]

Косем је била грчког порекла, ћерка православног свештеника на острву Тинос. Рођена је око 1589. или 1590, као Анастасија. У Цариград, главни град Отоманске империје послала ју је Босна Беијелбери, где је продата са само петнаест година у харем султана Ахмеда. Након неког времена је добила име Махпејкер (месечевог облика), а касније јој је султан дао и име Косем. Тада је из православља прешла у ислам.

Заједно су имали седморо деце а то су били синови Мурат, Ибрахим, Сулејман, Касим а затим су добили и три ћерке, које су се звале Ајша, Фатима и Дјавхаркан. Косем је постала мајка султанија након смрти њеног мужа Анмеда и доласка на власт њеног сина Мурата IV. Умрла је 3. септембра 1651. Након тога је њено је из палате Топкапи, пренесено у Стару палату а оданде у џамију њеног супруга Ахмеда.