Дробета-Турну Северин

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 44° 38' СГ Ш, 22° 40' ИГД

Дробета-Турну Северин
Drobeta-Turnu Severin

Turnu Severin Theater.jpg
Градско позориште

Грб
Основни подаци
Држава Застава Румуније Румунија
Округ Мехединци
Становништво
Становништво 104.557
Географске карактеристике
Координате 44°37′00″N 22°40′00″E / 44.633333, 22.666667
Површина 55 км²
Дробета-Турну Северин на мапи Румунија
{{{alt}}}
Дробета-Турну Северин
Дробета-Турну Северин на мапи Румунија
Остали подаци
Веб-страна www.drobetaturnuseverin.ro

Дробета-Турну Северин (рум. Drobeta-Turnu Severin) је град у Румунији. Она се налази у крајњем југозападном делу земље, у историјској покрајини Влашка. Дробета-Турну Северин је управно средиште округа Мехединци.

Дробета-Турну Северин се простире се на 55 km² и према последњем попису из 2002. године у граду је живело 104.557 становника.

Природни услови[уреди]

Град Дробета-Турну Северин налази се у крајње западном делу историјске покрајине Влашке, у њеном западном делу, познатом као Олтенија. Дробета-Турну Северин је смештен на обали Дунава на његовом изласку из Ђердапа, а који је овде погранична река са Србијом. Наспрам града се налази српски град Кладово. У позадини града налазе се крајња побрђа Карпата, а јужно од града пружа се Влашка низија, тј. њен најзападнији део.

Становништво[уреди]

Остаци староримског утврђења.

Матични Румуни чине већину градског становништва, а од мањина присутни су једино Роми.

Привреда[уреди]

Свој стратешки и привредни значај овај град добија тек после изградње српско-румунске хидроцентрале Ђердап 1972. године. Као последица тога, Дробета Турну Северин је постао енергетско средиште Румуније, у којем се налазе седишта националних енергетских компанија (ако изузмемо Букурешт као главни град). Осим енергетике, Дробета Турну Северин је позната и по бродоградилишту, машинској индустрији.

Срби у граду и околини[уреди]

Град Дробета-Турну Северин представља средиште културног живота за румунске Србе насељене у округу Мехединци, чије је град управно средиште. У овом округу Срби чине апсолутну већину у само једној малој општини, Свиници (88,67 %), а у мањем броју их има у Оршави и самом граду Дробети Турну Северину.

Спољашње везе[уреди]