Џиду Кришнамурти

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џиду Кришнамурти

Џиду Кришнамурти
Џиду Кришнамурти

Информације
Датум рођења 11. мај 1895.
Место рођења Маданапал (Британска Индија)
Датум смрти 17. фебруар 1986.
Место смрти Охај (САД)
Рад

Џиду Кришнамурти (енг. Jiddu Krishnamurti; Маданапал, 11. мај 1895Охај, 17. фебруар 1986) је био познати индијски филозоф и писац. Говорио је о духовности, медитацији, људским односима и позитивној промени у глобалном друштву.

Кришнамурти је рођен 11. маја 1895. године у индијском граду Маданапалу у браманској породици која се хранила искључиво вегетаријански. Отац му је био чиновник британске колонијалне управе и члан Теозофског друштва. Његови родитељи су имали једанаесторо деце од којих је само шест преживело детињство. Он је био слабо, болешљиво и „сањареће“ дете, које су учитељи и отац редовно тукли, држећи га умно поремећеним. Као дете је имао чудна искуства, „видећи“ сестру након њене смрти, као и мајку која је умрла када му је било десет.

1909. је у четрнаестој години срео Чарлса Вестера Лидбитера, предводника Теозофског друштва, на плажи испред седишта Теозофског друштва у индијском граду Адјару. Од тада га подижу Ени Бесант и Лидбитер који су веровали да је он „возило“ за очекиваног „Светског Учитеља“. Са 34 године је стекао славу и статус месије, када га је Теозофско друштво прогласило за инкарнацију Маитреје Буде. Касније се успротивио овој идеји и распустио међународну организацију Ред звезде, основану да је подржи. Остатак живота је провео објављујући књиге и држећи беседе широм Индије, Европе и САД. Написао је више књига, међу којима „Прва и последња слобода“ (The First and Last Freedom), „Једина револуција“ (The Only Revolution) и „Кришнамуртијева бележница“ (Krishnamurti's Notebook). Поред тога, објављен је и велик број његових беседа. Са деведесет година је говорио Уједињеним нацијама о миру и свесности. Награђен је мировном медаљом УН 1984. године. Последњу беседу одржао је у Мадрасу у Индији јануара 1986, месец дана пре него што је умро у свом дому у калифорнијском градићу Охај.

Његове присталице и даље путем организација у Индији, Енглеској и САД, окупљених око његовог учења, објављују широм света на разним језицима његове многобројне књиге и беседе.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :