Ителмени

С Википедије, слободне енциклопедије
Ителмени
Ителмен 1862. (илустрација)
Укупна популација
3.211
Језици
Ителменски, руски
Религија
Политеизам, православље, шаманизам
Сродне етничке групе
Остали чукотско-камчатски народи (Чукчи, Корјаци, Кереци, Аљуторци)

Ителмени (рус. Ительмены, енгл. Itelmens) су чукотско-камчатски народ који насељава руско полуострво Камчатка.[1] Говорили су језицима из ителменске (јужне или камчатске) гране чукотско-камчатских језика.

Име[уреди | уреди извор]

Ителмен је ителменски ендоним и значи становник суве земље, људско биће. Ителмени су били познати и под именом Камчадали, које значи становници Камчатке. Камчадал је егзоним који потиче из корјачког. Од 1920-их у СССР-у званично се користи назив Ителмен, а Камчадал је почео да се користи за русификоване Ителмене, касније је означавао све становнике Камчатке који говоре руски.[1]

Територија[уреди | уреди извор]

Тигилски рејон

Ителмени су староседеоци Камчатке. У 18. веку насељавали су скоро целу Камчатку, временом је њихова територија значајно смањена, на подручје између Седанке и Сопочноја. Ово подручје административно припада Тигилском рејону Корјачког округа Камчатског краја.[1]

Популација[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа становништва Руске Федерације, Ителмена је 2010. било 3.193.[2] Већина их данас живи у Тигилском и Миљковском рејону Камчатског краја и у Петропавловску Камчатском главном граду Камчатског краја (2010. године укупно 2.361), значајан број их живи и у Магаданској области (2010. године укупно 600).

Језик[уреди | уреди извор]

Три ителменска језика чине посебну грану чукотско-камчатске породице језика. Ти језици су ителменски језик (или западноителменски), источноителменски и јужноителменски језик, од којих је само још западноителменски жив језик, док су остала два изумрла. Почетком 21. века велики део Ителмена говори руским као матерњим језиком, а проценат говорника ителменског је у непрестаном опадању.

Вера[уреди | уреди извор]

Ителмени су већином православне вероисповести, али су одржали традиционална анимистичка веровања, шаманизам и фетишизам.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Ителмени”. „Црвена књига народа Руске Империје”. 
  2. ^ „Резултати пописа 2010. у Русији, Национални састав становништва” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 15. 08. 2019. г. Приступљено 06. 09. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]