Тувинци

С Википедије, слободне енциклопедије
Тувинци
Тувински музичар
Укупна популација
350.000
Региони са значајном популацијом
 Русија320.384 (2021)
 Монголија2.354 (2020)
 Кинаоко 4.000
Језици
руски, тувински, монголски
Религија
будизам, шаманизам, православље
Сродне етничке групе
Саиан, Алтај племена
Република Тува у Русији

Тувинци (рус. тувинцы) су туркијски народ, који претежно живи на територији сјеверног Сибира, у Русији, односно у Републици Тува, у којој чини 88% становништва. Тувинци су већином будистичке вјероисповести, а говоре тувинским језиком, који спада у туркијску групу алтајске породице језика. Језик има мноштво позајмљеница из монголског језика, и неколико речи из руског језика. Тувински језик се пише измијењеном верзијом руске ћирилице, уз три додатна слова: Ңң (IPA[ŋ]), Өө (IPA[ø]), Үү (IPA[y]).

Тувинац на коњу

Укупно их има око 300.000. Тувинци спадају у националне мањине које живе на крајњем сјеверу Руске Федерације и уживају посебна права која припадају народима са крајњег сјевера.[1] Поред Руске Федерације, Тувинци насељавају и државе Монголију, Кину и Украјину, гдје се налази најмањи број Тувинаца, који је према попису из 2001. износио 43 припадника овог народа. Главно занимање Тувинаца кроз историју је било сточарство, народ су који је много пажње посветио бризи о својим стадима, оваца, коза, камила, јелена и разне друге стоке. Традиционални дом Тувинаца је Јурта, врста шатор-дома, који користе многа номадска племена. Један од најпознатијих припадника Тувинског народа је Сергеј Шојгу, руски политичар и актуелни министар одбране Руске Федерације.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Краснојарска Покрајина Архивирано на сајту Wayback Machine (8. децембар 2015)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [„Тувинцы-тождинцы | Etnic.ru[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 08. 12. 2015. г. Приступљено 29. 11. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ) Тувинцы-тождинцы | Etnic.ru]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]