Абазини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Абазини
Региони са значајном популацијом
Русија 27 000
Турска 14 000
Језици
Абазински језик
Абазински дистрикт у Карачајево-Черкезији

Абазини су кавкаски народ, сродан Абхазима, који претежно живи у Русији (аутономна република Карачајево-Черкезија) и Турској. Карачајево-Черкезија је матично подручје Абазина, иако они нису поменути у називу ове републике, у којој чине 7,8% становништва и представљају четврти народ по бројности, после Карачајаца (41%), Руса (32%) и Черкеза (12%). Абазини највише настањују Абазински дистрикт ове републике, а у политичком смислу су се увек држали заједно са етнички сродним Черкезима. Већином су исламске вероисповести, а говоре абазинским језиком, који спада у абхаско-адиџијску групу севернокавкаске породице језика.

Ова популација се појављује крајем 19. вјека и од тада је у порасту.

Година Број становништва
1883. 9 921
1926. 13 825
1939. 15 300
1959. 19 600
1970. 25 448
1979. 29 497
1989. 33 613

Подаци указују на континуирани раст популације и прилично висок, мада смањен, број говорника матерњег језика. Данас их укупно има око 41.000, од тога у Русији око 27.000, а у Турској око 14.000.

Име и особине[уреди]

Само име Абазина је старијег поријекла и као такве су их познавале и сусједне нације и то: Черкеза, Адигејаца и Кабардијанаца. Као Абазине их познају сви народи. Језик је сличан абхаском језику, али такође садржи и елементе карактеристичне за кабардинском језику. Од свих језика који се говоре у бившем СССР-у, фонетика Абазина се сматра најтежом. Језик Абазина је подељен на два дијалекта који одговарају двјема сродним заједницама: Тапанта и Шкарауа.

Станиште Абазина је у подножју планина Кавказа на горњим прелазима рјека Биг, Кубан и Кума. Већина Абазијаца живи у 13 села Карачајско-црквеног аутономног округа, Ставропољска Покрајина, али неки од њих живи раштркани у кабардинским, Ногаи селима. Два села Абазина налазе се у близини Кисловодск-а.

Антрополошки гледано Абазини припадају балканско-кавкаској раси и носе карактеристике типа Понтијаца и Кавкажана. Имају релативно лагану кожу, округлу главу и средње величине.

Религија[уреди]

Религија Абазина је сунитски ислам, прихваћен у 17. - 18. вјеку да би замијенио хришћанство. Ипак, и раније хришћанство и каснији ислам у великој мјери се мешају са паганским обичајима и вјеровањима, чији утицај се може примјетити и данас.

Етнологија[уреди]

Етнолошки развој Абазинског народа личи на људе Абхазије. Оба народа потичу из прото-абхазских племена која су у првом миленијуму пре нове ере населила подручје у близини Црног мора (од данашњег Туапса до Сукхумија). До 8. вијека четири различите племенске групе (Апсил, Абаж, Сваниг, Мисимиан) произвеле су Абхазине и до 8. до 9. вијека народ Абаза. Сматра се да централни део развоја Абазија припада племену Абажи који живи у сјеверозападном дијелу Абхазије од ријеке Бсиб до данашњег Туапса. Територија остала је мјесто живљења за Абазине све до 13. вијека, у којем је дошло до масовне миграције на сјеверни Кавказ.

Према ријечима археолога, трагови кретања у том правцу датирају из 8. вијека, док 13-14. вијек свједочи о пресељењу целог племена Тапанта. Писани записи о северном Кавказу из 18. века већ садрже имена свих Абазинских племена. Међутим, део људи Шкарауа-Абазина остао је да живи на обали Црног мора и асимиловали су се у Абхазанска и Черкешка племена.

Записи из 15. и 16. вјека приказују Абазе као снажну и милитантну нацију. Сталне домовинске невоље и непријатељства временом су падала у сјенке кабардијског суверенитета у 17. вјеку. У 18. и 19. вјеку територија Абазина постала је језгро раздора у империјалној политици Русије и Турске. Иако је побједа припадала Русији, Абазијци су се више видјели као припадници војне силе која је изгубила, што се такође одразило на њихово велико расељавање у Турску. Емиграција је убрзана владином наредбом из 1862. године која захтјевала да људи напусте подручје између рјека Лабо и Бели и оду или на Кубањ или у иностранство. Као резултат масивног егзодуса само 9.000 од 50.000 људи остало је на територији до 1880. године. Индиректно је закључено да је број емиграната Абазије у Турску било око 30.000-45.000.

Економски живот[уреди]

Економски живот Абазина био је обликован њиховим окружењем. Пре 1860-их, када су живели у планинама богатим пашњацима, главно занимање је било узгајање стоке. Међу њима је било оваца и коза, а било је и већих рогових животиња. Абазини су такође познати по својим стадама педигријских коња. Поред тога бавили су се и земљорадњом.

Спајање Кубања са Русијом је дошло до значајног пораста словенске имиграције. Током 1867. године Абазини су нашли на подручју ново-створеног Баталпашинском подручју, чија је популација била 69,3% руског становништва. Током земљишне реформе на територијама бивших Абаза, нови насељеници су добили више од два милиона хектара земље. Абазини су се концентрисали у заједнице које су давале земљу на истој основи као и нови насељеници. Сточарство као средство за живот је смањено на ирелевантан статус, јер су пашњаци прешли у приватне руке, а станарина је постала претјерана. Претежно занимање је касније постала земљорадња. Године 1866. усвојен је новчани порез на државни ниво који је убрзао развој финансијских и трговинских односа у селу. Реформа је такође промијенила структуру села Абаза. Према владиним стандардима, једна заједница морала је да садржи најмање 200 домаћинстава, па је неколико сељака било уједињено. Као резултат ове реформе, уништени су сродни системи и појавила се мјешовита села. Формиране су осам села Абаза: Кувин, Лов-Кубан, Шахгирејев, Кума-Абазин, Лов-Зеленчук, Дударуков, Кличев и Бибердов. Од ових само прва четири су етнички чиста села Абаза.

Историја[уреди]

Дана 7. фебруара 1918. године у Баталпашинск је проглашен за совјетску силу. Након тога услиједио је грађски рат. Одржано је неколико административних промјена. Села Абазина су подељена између две нове административне јединице: Карачајске аутономне регије и Националне области Черкезије. Земља абаза је спојена као једна административна јединица тек 9. јануара 1957. године, када је основан Карачајско-црквени аутономни округ.

Средином двадесетих година прошлог века неколико села овог народа преименовало се на идеолошке основе, јер су претходна имена алудирају на суверене или племићке. Појавиле су се нова села Абазина на земљиштима испражњеним током идеолошке борбе и истребљења кулака.

Главне промене у друштву Абазина у протеклих 70 година биле су двије кампање у совјетском стилу: колективизација и културна револуција. Колективизација је погоршала антагонизам између различитих друштвених слојева. Рјешење је пронађено у депортацији људи неприхватљивих за централне власти. Атмосфера терора убрзала је формирање колхоза.

Циљ колективизације био је консолидација совјетског економског система, док је идеолошку борбу требало побјећи путем образовања и културе. Образовање на располагању особи Абазина прје доласка совјетске власти било је села или џамија. Повремено, срећнији или светлији студент може такође ући у средњу школу. Фодине 1918. акценат је постављен на средњошколско образовање на локалном језику. Ово је, међутим, постало могуће тек после 1923. године када је Талустан Табулов створио уџбеника Абазанима на латиници. Образовање за Абазе трајало је само шест година.

У наредним гоинама дошло је до неких промјена у њивовом језику. Наиме, централна влада је 1938. наредила да књижевни језик Абазина усвоји и ћирилични алфабет, а руски језик постаје званични језик наставе, док је језик Абаза и књижевност су задржани као предмети у наставном плану и програму). Упркос томе, у културном животу Абаза била је развијена вернакуларна проза (Табулов, Жир) и позориште Абаза.

Империјална политика, као и Пан-Словенска и совјетска пропаганда оставиле су утицај на свакодневни живот и менталитет људи Абазина. Њихова одећа и кућни апарати одражавају напредак европске културе. Масовна произведена фабричке роба свакако не носи отисак вијековне традиције. Домови могу бити изграђени само према једном од три стандардизована пројекта одобрена од стране државе. Традиционална села у којима су се домаћинства налазила случајно, а понекад и прилично далеко, замењена су руским стазама.

Религија се повлачи и прије совјетске идеологије. Из традиционалних обреда и обичаја чини се да они који су повезани с погребом показују највећи отпор. Идентитет и јединство народа Абаза ускоро могу угрозити двије тенденције које су се појавиле током протекле две деценије, посебно све већи број мјешовитих бракова и урбанизације. Године 1979. људи који живе у градовима чинили су 21% свих Абазина.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. „The Abazians”. eki.ee. Приступљено 23. 8. 2017. 

Спољашње везе[уреди]