Културна револуција

Из Википедије, слободне енциклопедије

Велика пролетерска културна револуција или кратко Културна револуција је био период великих друштвених и политичких промена у Народној Републици Кини између 1966. и 1976, што је за последицу имало потпуни хаос и економске проблеме у држави.

Црвена Маова књижица

Културну револуцију је покренуо Мао Цедунг, вођа Комунистичке партије Кине 16. маја 1966. Мао је сматрао да „либерални буржоаски“ елементи у великој мери продиру у партију и друштво и да желе да врате капитализам. Он је инсистирао да се ти елементи морају уклонити кроз предреволуционарну класну борбу мобилизовањем мисли и акција кинеске омладине, која је формирала одреде Црвене гарде широм земље. Покрет се проширио и на војску, градске раднике и само партијско вођство. Иако је Мао сам званично означио крај Културне револуције 1969, борбе за власт и политичка нестабилност између 1969. и хапшења четворочлана банда 1976. се данас такође сматрају делом револуције.

Током Културне револуције, 1966. године а и касније, штампани су "Цитати председника Мао Цедунга" у милионским тиражима. Књижица је имала око 310 страна, формат је био такав да се може ставити у горњи џеп кошуље, па тиме носити свуда са собом и проучавати. Омот је био од црвене ПВЦ фолије па је тако књижица добила назив „Црвена књижица“. Књижица је имала 33 поглавља. Називи појединих поглавља су била "Комунистичка партија", „Класе и класна борба", "Социјализам и комунизам", „Рат и Мир“, "Империјалисти и сви реакционари су тигрови од папира", „Односи између армије и народа“, "Патриотизам и Интернационализам", „Исправљање погрешних идеја“, „Дисциплина“, „Кадрови“, „Омладина“, „Жене“, "Култура и уметност“... Кратак увод је написао Лин Бјао. Увод почиње речима "Друг Мао Цедунг је највећи Марксист-Лењинист наше ере..."

После Маове смрти, истакли су се чланови Комунистичке партије Кине који су били критички расположени према Културној револуцији, предвођени Денг Сјаопингом. Политичке, економске и образовне реформе повезане са културном револуцијом су биле прекинуте. Од тада се Културна револуција званично сматра негативном појавом. Особе које су умешане у вођењу политике Културне револуције су осуђене. У званичкој историјској осуди Културне револуције 1981. партија је као најодговорнијег означила Мао Цедунга, али је значајну кривицу приписала и Лину Бијаоу и четворочланој банди за изазивање најгорих преступа.

Спољашње везе[уреди]