Јашуњски манастири

С Википедије, слободне енциклопедије
Mанастир Светог Јована Крститеља у Јашуњи код Лесковца
Јашуњски манастир Свети Јован

Јашуњски манастири је споменичка целина која се налази североисточно од Лесковца, код села Јашуња и обухвата два манастира са самог краја XV и почетка XVI века:

Подигнути су у релативној близини један од другог и у блиско доба, а народно предање их везује за припаднике породице Кантакузина. Према њему, један од њих је подихнут као женски, а други као мушки манастир, док је на пола пута између њих направљена заједничка трпезарија. На основу постојећих извора, зна се да је једном сигурно био ктитор један Кантакузин и то извесни Андроник са браћом, док је други подигла монахиња Ксенија, са сестрама.Оскудни историјски подаци како о читавој области старе Дубочице тако и о овим манастирима и недовољна истраженост узроци су што су ове вредне старине још увек веома мало познате културној, па и научној јавности[1].

Фреска из манастира Ваведења Пресвете Богородице у Јашуњи

Ова споменичка целина се од 1983. године налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја[1].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Група аутора (2007). Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (II измењено и допуњено изд.). Београд: САНУ. ISBN 978-86-80879-60-4. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Група аутора (2007). Споменичко наслеђе Србије: непокретна културна добра од изузетног и од великог значаја (II измењено и допуњено изд.). Београд: САНУ. ISBN 978-86-80879-60-4. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


 
Споменици културе од великог значаја у склопу Јашуњских манастира код Лесковца
Манастири код Јашуње и Големе Њиве
женски манастир Ваведења Пресвете Богородице (1499)
мушки манастир Светог Јована Претече (1517)