LIFFE

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (акр. LIFFE) представља међународни фестивал филмске режије који се, почевши од 2007. године, сваке године организује у Лесковцу. Фестивал се организује током августа, недељу дана пре Роштиљијаде, а током пет дана трајање се приказују филмови са простора бивше Југославије. Петодневна смотра је праћена гостовањима редитеља и познатих глумаца.

Када су се у Србији масовно затварали биоскопи, из Лесковачког културног центра је потекла инвестиција за организовањем филмског фестивала. Смелу идеју подржали су знаменити филмски радници у Србији на челу са редитељем Дарком Бајићем и филмским критичарем Миланом Д. Шпичеком, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Треба издвојити и конференцију редитеља на којој се размењују идеје, искуства и разговора о статусу ове угрожене професије. Лесковац има биоскопску дворану са најсавременијом опремом за приказивање 2D и 3D филмова.

Награде[уреди]

LIFFE је једини фестивал у Србији на ком се додељују три награде за режију и две глумачке награде.[1] Главна награда фестивала носи име српског редитеља и књижевника Живојина Павловића, а додељује се редитељима.[2][3] Фестивал је до сада, за афирмацију српског филма у свету, доделио специјална признања Предрагу Микију Манојловићу, Лази Ристовском, Радету Шербеџији, Драгану Николићу[4] и Бати Живојиновићу.[5] Поред тога, устаљена је и награда „Златни лешник” која се додељује протагонистима филмова.

Референце[уреди]

  1. ^ „Spremni za LIFFE? Dolaze Dragan Bjelogrlić, Magnifico, Marija Bergman, Mima Karadžić, Nele Karajlić, Dušan Kovačević…”. Leskovačke Vesti (на језику: српски). 4. 9. 2018. Приступљено 31. 7. 2019. 
  2. ^ „Филмски центар Србије”. Приступљено 24. 12. 2017. 
  3. ^ „Завршен Лајф #6 - Добитници награда”. Радио 016. Архивирано из оригинала на датум 25. 10. 2015. 
  4. ^ „Dragan Nikolić: Žika me je poslao u svet filma”. Вечерње новости. Приступљено 11. 9. 2014. 
  5. ^ „Bata Živojinović dobitnik nagrade Leskovačkog festivala”. b92.net. Б92. 27. 8. 2015. Архивирано из оригинала на датум 22. 1. 2016. Приступљено 24. 5. 2016.