LIFFE

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Лесковачки Интернационални Фестивал Филмске Режије[уреди]

Када су се у Србији масовно затварали биоскопи, из Лесковачког културног центра је потекла инвестиција за организовањем филмског фестивала. Смелу идеју подржали су знаменити филмски радници у Србији на челу са редитељем Дарком Бајићем и филмским критичарем Миланом Д. Шпичеком, уз подршк Министарства културе и информисања Републике Србије.

LIFFE је фестивал филмске режије на коме се приказују филмови са простора бивше Југославије. Петодневна смотра је праћена гостовањима редитеља и познатих глумаца.

Фестивал је до сада, за афримацију српског филма у свету, доделио специјална признања Предрагу Микију Манојловићу, Лази Ристовском, Радету Шербеџији, Драгану Николићу и Бати Живојиновићу. За награду која носи име знаменитости српског редитеља и књижевника Живојина Павловића боре се редитељи, а за "Златни лешник" протагонисти филмова.

Треба издвојити конференцију редитеља на којој се размењују идеје, искуства и разговора о статусу ове угрожене професије. Лесковац има биоскопску дворану са најсавременијом опремом за приказивање 2D и 3D филмова.