Лесковачко лето

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Лесковачко лето је започето са идејом да осмисли празне и досадне летње дане, а постало је престижна културна приредба. У једном периоду је била најдужа манифестација у Србији, у трајању од 21 дан са преко 5 часова програма дневно.

Значајни гости[уреди]

Гостовали су академик Матија Бећковић, песник Душко Трифуновић, глумци Миодраг Радовановић, Миша Јанкетић, Соња Савић, Миленко Заблаћански, Тања Бошковић, Љиљана Благојевић, Снежана Савић, Бода Нинковић, Никола Ђуричко,Војин Ћетковић, Катарина Радивојевић, и други. Овом списку треба додати саставе Тропико бенд, Легенде, Гарави сокак, Зана, Неверне бебе...а онда Нешу Галију, Тијану Дапчевић, Дејана Цукића и многе друге.
Памте се и концерти класичне музике, класичан и модеран балет.

Видовданске вечери[уреди]

Посебно ваља издвојити Видовданске вечери које су се одвијале у порти цркава. Најпре се програм посвећен Косовском боју и косовским јунацима одвијао у порти Саборне цркве у Лесковцу,а неколико последњих године се одвија у порти цркве у Рудару.
Видовдански програм посвећен је значајним годишњицама из богате историје српског народа. На овим вечерима пригодне програме издвојили су глумци Миша Јанкетић, Мирјана Вукојчић, Ивана Жигон, Небојша Дугалић, и многи други.

Турнири и фестивали[уреди]

Лесковачко лето прате турнири у малом фудбалу и уличном баскету, модне ревије, изложбе слика, ручних радова, цвећа, птица и ревије паса свих раса.

Пре неколико година Лесковачко лето је променило концепт и прерасло у Лесковачке летње фестивале, са намером да обједине неколико уметничких области:

 1. сценску (позоруште и уметничку игру)
 2. жанровски различиту музику
 3. традиционално стваралаштво
 4. стваралаштво деце

Од фестивала треба поменути:

 1. Фестивал клупских и уличних музичара,
 2. Фестивал уличног театра,
 3. Фестивал дечијег стваралаштва,
 4. Фестивал бубњара DRUM DUM FEST,
 5. Фестивал традиционалне уметности,
 6. Модафест
  и многи други.