Захумско-рашка епархија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Захумско-рашка епархија
Српска православна црква
Основни подаци
Држава Црна Гора, Краљевина СХС
Сједиште Никшић
Основана 1878.
Укинута 1931.
Архијереј
Епархијски архијереј Нектарије Круљ (посљедњи)
Чин архијереја епископ
Титула архијереја епископ захумско-рашки
митрополит Висарион Љубиша, први епископ захумско-рашки
Захумско-рашки епископ Кирило Митровић
Захумско-рашки епископ Нектарије Круљ

Захумско-рашка епархија (ориг. Захумско-расијска епархија), или Никшићка епархија, била је епархија при Митрополији црногорској (Цетињској архиепископији) од 1878. до 1920. Затим се налазила у саставу обновљене Српске патријаршије од 1920. до 1931.

Историја[уреди]

Након ослобођења дијела Старе Херцеговине и Горњег Полимља (1878), донијета је одлука да се од дијелова Херцеговачке епархије прикључених Кнежевини Црној Гори створи нова епархија, која је названа Захумско-рашком епархијом. За првог захумско-рашког епископа изабран је архимандрит Висарион Љубиша, који је хиротонисан 8. септембра 1878. године на Цетињу од стране митрополита Илариона Рогановића и бококоторског епископа Герасима Петрановића, који је управо тим поводом допутовао у Црну Гору. Стварањем ове епархије, у Црној Гори је успостављена црквена област састављена од двије епархије: Цетињске архиепископије и Захумско рашке епархије.

Након смрти митрополита Илариона Рогановића (1882), за новог црногорског митрополита изабран је управо захумско-рашки епископ Висарион Љубиша, након чега је за администратора Захумско-рашке епархије постављен архимандрит Митрофан Бан. Међутим, прије но што је дошло до његовог избора и посвећења за епископа у тој епархији, умро је митрополит Висарион Љубиша (1884), а на његово мјесто је изабран Митрофан Бан. Епархија је остала у режиму администрације све до 1908. године, када је новог епископа захумско-рашког изабран Кирило Митровић, који је хиротонисан 1909. године. Епархијом је управљао до 1920. године, када је премјештен за епископа бококоторског, а Епархија захумско-рашка је поново потпала под администрирање митрополита црногорско-приморског. Тек 1925. године, за новог епископа изабран је Нектарије Круљ, који је хиротонисан 1926. године. Управљао је овом епархијом до свог премјештања на другу дужност 1928. године. Потом је у епархији поново заведен режим администрирања. Такво стање је остало све до 1931. године, када је епархија укинута и прикључена Митрополији црногорско-приморској.

Ова епархија је била састављена из свих племена која су се налазила на лијевој страни ријеке Зете. Сједиште Захумско-рашке епархије је било у манастиру Острогу односно у Никшићу. До њеног укидања (1931) сачињавала су је три намјесништва — никшићко, спушко и колашинско.[1]

Манастири[уреди]

Захумско-рашкој епархији припадали су следећи манастири:[2]

Епископи[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Члан 2. Устава Светог синода у Књажевини Црној Гори (1904)
  2. ^ „Митрополија црногорско-приморска: Увод у шематизам”. Приступљено 30. 10. 2015. 

Литература[уреди]