Српска православна црква у Локу

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква у Локу
Црква Св. Пророка Илије у Локу
Опште информације
МестоЛок
ОпштинаТител
Држава Србија
Време настанка1824.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Српска православна црква у Локу, месту у општини Тител, је подигнута 1824. године, под заштитом је и има статус споменика културе од великог значаја.

Црква посвећена Светом Пророку Илији је једнобродна грађевина, мањих димензија са плитком апсидом у ширини брода, ниским соклом и звоником који нема развијено кубе. Фасада је рашчлањена пиластрима са декоративним капителима који држе кровни прстен. Лучни прозори и нише смештени су између пиластара, док је на апсиди само један прозор и две слепе нише.

У почетку није имала иконостас, а пошто је у Тителу постојао један иконостас из Српске православне цркве, посвећеној Успењу Пресвете Богородице, исти је пренесен 1864. године у Лок, где је реновиран и проширен за четири иконе. Иконостас је рад непознатог резбара, као што и иконописац прелазног барокног периода друге половине 18. века такође није познат. Аугуст Тирк, академски сликар, је пресликао иконостас 1867. године додавши и неколико својих икона, а њему се приписују и зидне слике. [1]

Аустријски академски сликар Аугуст Милер 1867. године је реновирао иконостас. Црква је задњи пут реновирана 1986. године од академског сликара Димитрија Риђичког.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Тителски брег/Верски објекти у општини Тител”. Архивирано из оригинала 01. 05. 2017. г. Приступљено 18. 04. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]