Манастир Бођани

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Бођани
Bođani monastery, Serbia 02.jpg
Манастир Бођани
Опште информације
Место Бођани
Општина Општина Бач
Држава  Србија
Координате 45°23′46.19″N 19°6′8.7″E / 45.3961639° СГШ; 19.102417° ИГД / 45.3961639; 19.102417
Манастир Бођани на мапи Србије
Манастир Бођани
Манастир Бођани
Манастир Бођани на мапи Србије
Врста споменика манастир
Време настанка 15. век

Манастир Бођани је манастир Српске православне цркве. Налази се у селу Бођани у општини Бач. Припада Епархији бачкој, а посвећен је Ваведењу. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Историја[уреди]

Манастир је основан 1478. године у тадашњој Угарској. Оснивач манастира био је извјесни трговац Богдан из Далмације. Настанак манастира везан је за легенду која каже да је трговац Богдан оболивши изненада од очију, стао на мјесту извора код данашњег храма, умио се и помолио Богородици, завјетовавши се да ће подићи храм посвећен Богородици ако му се исцјели вид. Када му се здравље повратило он је извршио свој завјет, те је преко кнеза Димитрија Јакшића затражио писмено одобрење од краља Матије Корвина који је одобрио градњу храма. Сазидао је манастирске ћелије и купио земљу. По свом ктитору Богдану манастир је добио име Бођани.

Са Турским освајањима 1526. године, страдао је и овај манастир. Манастирски живот је обновљен 1578. године са повратком бођанских калуђера. Тада је подигнута црква од дрвета, која је страдала крајем 17. вијека у доба цара Леополда Првог. Недуго после разарања црква је обновљена 1698. али је она страдала у поплавама 1711. године.

Данашња манастирска црква[уреди]

Данашња црква је подигнута 1722. године, а подигао је током 17. вијека Михајло Темишварлија из Сегедина, о чему свједочи натпис изнад улазних врата на западном зиду. Та црква је била четврта која је изграђена на том мјесту. Конак и црква су изграђени у барокном стилу, док је живопис насликао Христофор Жефаровић.[1] У конаку се налази музеј, који је богато опремљен и у коме се налазе разни гравири, уљане слике, црквене посуде и другим предметима. У овом манастиру се чувају и многи предмети донети из манастира Манасија.

Манастир је од свог оснивања, па до 1991. био мушки, а од тада га преузимају монахиње. На љепоту овог манастира доста утиче и лијепо уређено двориште, са много разноврсног дрвећа и цвијећа. У склопу манастира се налази и неколико хектара шуме и воћњака. После преузимања од страна монахиња, манастир је опет враћен монасима, и у њему тренутно бораве монаси из Ковиља. Уз манастир Бођани, манастири на подручју Бачке су манастир Ковиљ и манастир Светог Стефана у Сомбору.

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • Микић, Олга (2007). Манастир Бођани. Нови Сад: Платонеум. ISBN 978-86-85869-12-9. 

Спољашње везе[уреди]