Манастир Бођани

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Бођани
Bođani monastery, Serbia 02.jpg
Манастир Бођани
Опште информације
Врста споменика манастир
Време настанка XV век
Власник Република Србија
Положај и контакт
Место Бођани
Држава Застава Србије Србија
Веб-сајт Званични сајт

Бођани, манастир у Бачкој (Ваведење). 1478. сазидао га је неки трговац Богдан из Далмације; 1565. је обновљен, пошто је био разорен од Турака. 1695. црква је разорена, а по трећи пут је сазидана 1698. Налази се у селу Бођани.

Садашњу цркву је током седамнаестог века подигао Михајло Темишварлија из Сегедина. Та црква је била четврта која је изграђена на том месту. Конак и црква су изграђени у барокном стилу, док је живопис насликао Христофор Жефаровић.[1] У конаку се налази музеј, који је богато опремљен и у коме се налазе разни гравири, уљане слике, црквене посуде и другим предметима. У овом манастиру се чувају и многи предмети донети из манастира Манасија.

Манастир је од свог оснивања, па до 1991. био мушки, а од тада га преузимају монахиње. На лепоту овог манастира доста утиче и лепо уређено двориште, са много разноврсног дрвећа и цвећа. У склопу манастира се налази и неколико хектара шуме и воћњака. После преузимања од страна монахиња, манастир је опет враћен монасима, и у њему тренутно бораве монаси из Ковиља. Уз манастир Бођани, манастири на подручју Бачке су манастир Ковиљ и манастир Светог Стефана у Сомбору.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]