Манастир Бођани

Из Википедије, слободне енциклопедије
Манастир Бођани
Bođani monastery, Serbia 02.jpg
Манастир Бођани
Опште информације
Место Бођани
Општина Општина Бач
Држава Застава Србије Србија
Врста споменика манастир
Време настанка XV век
Власник Република Србија
Веб-сајт Званични сајт

Бођани, манастир у Бачкој (Ваведење). 1478. сазидао га је неки трговац Богдан из Далмације; 1565. је обновљен, пошто је био разорен од Турака. 1695. црква је разорена, а по трећи пут је сазидана 1698. Налази се у селу Бођани.

Садашњу цркву је током седамнаестог века подигао Михајло Темишварлија из Сегедина. Та црква је била четврта која је изграђена на том месту. Конак и црква су изграђени у барокном стилу, док је живопис насликао Христофор Жефаровић.[1] У конаку се налази музеј, који је богато опремљен и у коме се налазе разни гравири, уљане слике, црквене посуде и другим предметима. У овом манастиру се чувају и многи предмети донети из манастира Манасија.

Манастир је од свог оснивања, па до 1991. био мушки, а од тада га преузимају монахиње. На лепоту овог манастира доста утиче и лепо уређено двориште, са много разноврсног дрвећа и цвећа. У склопу манастира се налази и неколико хектара шуме и воћњака. После преузимања од страна монахиња, манастир је опет враћен монасима, и у њему тренутно бораве монаси из Ковиља. Уз манастир Бођани, манастири на подручју Бачке су манастир Ковиљ и манастир Светог Стефана у Сомбору.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]