Зграда Галерије Матице српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Галерије Матице српске
Зграда Галерије Матице српске
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Време настанка1927.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада
www.novisadbastina.rs

Зграда Галерије Матице српске је првобитно подигнута за потребе Продуктивне берзе у Новом Саду, налази се на Тргу галерије 1 и представља непокретно културно добро као споменик културе.

Зграда продуктивне и ефектне берзе представља масивну грађевину са равноправно третираним фасадама, а акценат је постављен према централном, озбиљном и строго симетричном, што представља одговарајућу архитектонску опну за једну финансијску установу, као што је у случају берзе. Зграда је пројектована током 1926. године, а употребна дозвола је издата 26. јануара 1927. године, док је предузимачке радове извео стални сарадник архитекта Филип Шмит. [1]

Фасаде се одликује плитким и са мером одабраним украсима, посебно у њеним вишим појасевима. Високо приземље је фуговано, а спратна постројења са густим растером отвора носе украс у виду прислоњених пиластара са јонским волутама (полукапителима). У осам отвора, на месту парапета, такође је коришћен плитак малтерски украс у виду рамова са назначеним сегментима у врху. Улаз у објекат постављен је на масивном степеништу са четири велика пиластра правоугаоног пресека који “придржавају” пространи балкон са оградом од балустера.

Зграда Продуктивне Берзе је педесетих адаптирана за потребе Галерије Матице српске по пројекту инг. архитекте Ивана Здравковића и његових сарадника Д. Живковића и Д. Вуковића.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Зграда Галерије Матице српске у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 26. 5. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]