Пређи на садржај

Кућа у Грчкошколској улици бр. 2 у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Централни кредитни завод
Зграда Централног кредитног завода
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Врста споменикаНепокретно културно добро - споменик културе
Време настанкаXIX век
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада
www.zzskgns.rs

Кућа у Грчкошколској улици бр. 2, или зграда Централног кредитног завода изграђена је 1896. године у Новом Саду. Заштићена је као споменик културе од 1997. године.

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Кућа, односно палата у Грчкошколској улици изграђена је 1896. године по пројекту архитекте из Беча, Франца Воруде. Објекат је првенствено изграђен као финансијска установа богатих новосадских Срба. Једна је од највреднијих и најлепших палата у Новом Саду.

Карактеристика ове грађевине је купола над кружним угаоним делом. На куполу је постављена скулптура бога трговине Хермеса (римски бог Меркур) од бронзе. Скулптура је дело вајара Ђорђа Јовановића.

Фасада је богато декорисана у необарокном стилу. Улаз је декоративно, богато обликован са орнаментисаним крилима урађеним од кованог гвожђа. Такође, улаз је фланкиран високим вазама од камена. Надвишен је зиданим балконом са оградом од балустера. Балкон прати кривину угаоног зида. Још један зидани, дугачки балкон налази се на фасади из Милетићеве улице. Прозоре који се налазе на два спрата повезују композитни пиластри.

Најбогатија декорација налази се изнад прозора. На крилима објекта прозори су збијени у правилном ритму. Богата флорална орнаментика карактерише високи рељеф. Фасаду карактеришу и типични барокни фонтони. Поткровни конзолни низ и јонски пиластри који се налазе између прозора додатно допуњују овај декоративни ансамбл.

На крају крила из Грчкошколске улице налази се широк пролаз који садржи масивна крила од дрвета. Ово је улаз који је водио на спратове где су се углавном налазили станови. Најлепша просторија је шалтер-сала која је богато украшена штуко-орнаментиком.

Зграда је реновирана 2004. године за потребе Цептер банке.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Добрић, Катарина (2009). Културна добра Новог Садаː каталог непокретних културних добара из регистра Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада. Нови Сад: Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. стр. 47. ISBN 978-86-907443-2-9. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]