Српска православна црква у Нештину

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква у Нештину
Опште информације
МестоНештин
ОпштинаБачка Паланка
Држава Србија
Време настанкадо 1793.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Српска православна црква у Нештину је подигнута до 1793. године и има статус споменика културе од великог значаја. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Црква је посвећена Светим Козми и Дамјану, представља једнобродну грађевину са високим звоником на западној страни, стилски припада православној верзији барокне архитектуре. Северна и јужна фасада украшене су пиластрима повезаним луцима под којима су полукружно завршени прозори.

Иконостас је резбарио Марко Гавриловић са сином Арсенијем Марковићем 1772. године, а осликао га је Теодор Крачун 1773. године. Он је насликао и иконе Крунисање Богородице и Богородица са Христом, као и икону Светог Јована Златоустог са архијерејског трона. Икону са Богородичиног трона насликао је и потписао јереј Рафаило Милорадовић 1724. године. Три иконе Станоја Поповића сачуване су са старог нештинског иконостаса из 1741. године, царске двери су насликане средином 18. века, а певничке иконе и северне двери, као и празничне иконе, сликао је Стефан Гавриловић 1800. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]