Комплекс музеја и архива у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Комплекс музеја и архива у Новом Саду
Зграда Музеја Војводине
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1900.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада
Зграда Архива Војводине

Комплекс музеја и архива, првобитно зграде судске палате и судског затвора у Новом Саду, представљају непокретно културно добро као споменик културе, као најрепрезентативније историјске грађевине јавне намене на прелазу из 19. у 20. век. Kрајем шездесетих година 20. века зграда суда је додељена Музеју, а 1986. године зграда затвора је адаптирана за потребе Архива.[1]

Зграде судске палате[уреди | уреди извор]

Зграде судске палате подигнута је 1900. године, по пројекту Ђуле Вагнера, архитекте из Будимпеште. Градитељи овог репрезентативног здања били су Шомон Јанош и Имре Kирегер, извођачи неколико јавних објеката у Новом Саду. Главна фасада је истакнута снажним ризалитом у средишту и нешто плићим при угловима. Средњи корпус палате је наглашен двема куполама, репрезентативним улазом у форми портика, над којим је мали балкон са зиданом оградом, кровном атиком у форми зидане ограде и фризом китњастих конзола на кровном надзитку. Овај фриз иде дужином све три видљиве фасаде. На спрату средњег ризалита, од укупно седам прозора, пет у средишту су полукружни, док су два бочна архитравна, надвишена троугаоним фронтонима. У приземљу су сви прозори полукружно завршени, осим два при угловима који су решени у форми бифоре. Прозори спрата су архитравни са троугаоним фронтонима. Орнаменти око прозора и на кровном надзитку урађени су од теракоте. Вертикала подела фасада спрата, потенцирана је јонским пиластрима, између прозора. На палати је упечатљив и угаони део, на споју са западним крилом, на коме је петострани испуст са два прозора. Партерни појас је обрађен рустиком, малтерском оплатом у имитацији камених квадера.

Архитектонски и просторно наглашен главни улаз у зграду води кроз дуге ходнике и два унутрашња дворишта, до низова канцеларија оријентисаних ка уличним странама. У девет дворана првог спрата зграде, на око 2.000m² изложени су предмети из археологије, историје и етнологије Војводине, док су остали простори намењени повременим поставкама, приредбама, концертима и скуповима.

Зграда судског затвора[уреди | уреди извор]

Зграда судског затвора подигнута је истовремено када и зграда Суда. Затворски део је адаптиран по пројекту архитекте Ђорђа Грбића. Грађевина је неправилне основе са три крила на различитим странама, пространа, са високим партером и два спрата. Фасаде су једноставне са низом двокрилних отвора подељених шпроснама. Углови објекта су урађени у имитацији камених квадара. При врху је широк профилисани венац. Велики дворишни простор је ограђен високом зиданом оградом. У ентеријеру је репрезентативно степениште са масивном каменом оградом од балустра.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Комплекс музеја и архива у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 5. 6. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]