Пређи на садржај

Кућа на Тргу Тозе Марковића бр. 5 у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа на Тргу Тозе Марковића бр. 5
Кућа на Тргу Марије Трандифил бр. 5
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1909.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Кућа на Тргу Тозе Марковића бр. 5 у Новом Саду изграђена је 1909. године и представља непокретно културно добро као споменик културе. Трг је у међувремену променуо назив, тако да данас носи име Марије Трандафил, српске добротворке.[1]

Архитектура куће

[уреди | уреди извор]

Кућа је висока, партерна зграда широког уличног фронтона и основе латиничног слова Л, изграђена је по пројекту зидарског мајстора Манојла Петљанског, за власника Милана Јовића.

Главном фасадом доминира велики, полукружно конструисан ајнфорт улаз са касетираним дрвеним крилима и застакљеним надсветлом. Фланкиран је са два пиластера модификованих јонских капитела. Улаз је померен у десну страну фасаде, тако да је са његове леве стране смештено пет прозора, а са десне само два, сви са надсветлом и уоквиреним малтерским рамовима. Над прозорима су полукружни фронтони са стилизованим шкољкама и људским маскама у средини. Поткровни венац је украшен низом китњастих конзола.

Галерија

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Кућа на Тргу Тозе Марковића бр. 5 у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 30. 5. 2020. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]