Живорад Чековић

Из Википедије, слободне енциклопедије

Живорад Чековић (1934), српски је хемичар и академик САНУ.

Биографија[уреди]

Рођен је 11. септембра 1934 г. у Коштунићима, Горњи Милановац. Основну школу завршио је у Коштунићима а гимназију у Чачку (1954). Студије хемије завршио је (1960) на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду.

За асистента на истом факултету изабран је 1961. г. Докторску тезу из области органске хемије одбранио (1964) је на Катедри за хемију Прироно-математичког факултета у Београду. На постдокторским студијама на Колумбија универзитету (Њујорк, САД) боравио је 1965-67 г. За доцента на Катедри за хемију Природно-математичког факултета изабран је 1970. г а за редовног професора 1983. г. На студијском боравку на Мичигенском универзитету (Ен Арбор, САД), боравио је 1973 г.

Биран је за продекана (1976-78) и декана Природно-математичког факултета (1978-80 г.). Био је управник Одсека за хемију и физичку хемију и шеф Катедре за органску хемију. Биран је за председника Српског хемијског друштв (1989-93), члана Ппросветног савета Србије и председника комисије за хемију, затим председника стручног универзитетског већа за хемију.

Увео је предмет Органске синтезе у редовну наставу студија хемије за који је написао уџбенике Принципи органске синтезе и Органске синтезе: реакције и методе и практикум Експериментална органска хемија. Научним радом бавио се у обалсти органске хемије, органске синтезе и синтетичких органских реакција. Из оових области објавио је 105 научних радова и 13 монографских и прегледних радова углавном у часопсима и књигама страних издавача. Публиковао је и преко 50 стручних, историјско-биографских радова и радова који се односе на популаризацију науке.

Објавио је и књиге: Вукић МИћовић : живот и дело (коаутор), Употреба молекула - хемијски есеји о молекулима и њиховим применама и Хемијски факулчтет: аутобиографска хроника 1954-2004. Организовао је изложбу Молекули у тајнама живота и свету око нас у галерији Српске академије наука и уметности (јун 2009). Приредио је књиге: Хемијска читанка, и Молекули у тајнама живота и свету око нас (каталог за изложбу)

Добитник је Октобарске награде града Београда, Ордена рада са црвеном заставом, медаље за трајан и изванредан допринос науци Српског хемијског друштва и Златне плакете Таковски устанак.

За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 2000 а за редовног члана 2006 г., члан је Научног друштва Србије и почасни члан Српског хемијског друштва

Спољашње везе[уреди]