Мрђан Бајић

Мрђан Бајић
Датум рођења1957.
Место рођењаБеоград
ФНРЈ
Анђео, 2007.

Мрђан Бајић српски је вајар[1] и цртач. Рођен је 1957. године у Београду. Завршио је вајарство на Факултету ликовних уметности у класи професора Јована Кратохвила.

Између 1985. и 1990. радио је на ФЛУ као асистент. Године 1995. добио је стипендију фондације Полок-Краснер из Париза.[2]

Од 1997, такође ради и као професор на Факултету ликовних уметности у Београду.

Бајићева уметност[уреди | уреди извор]

Бајић, према речима Јасмине Чубрило, припада реторичкој струји нове уметничке сцене у Србији настале почетком деведесетих година 20. века[3]. Заправо, Бајић је ту реторичку линију у скулптури почео да развија већ током осамдесетих година. У првој половини деведесетих, Бајићева уметност се огледа у бурном неоекспресионистичком изразу, док у другој половини девете деценије се осећа благо смиривање облика и линија. Утицај Бајићеве уметности се такође може видети и у радовима многих млађих уметника, његових ученика[3].

Изложбе[уреди | уреди извор]

Мрђан Бајић је самостално излагао у многим европским градовима (Београд, Загреб, Љубљана, Париз, Стокхолм, Краков), а такође су његови радови виђени и на групним изложбама у Риму, Њујорку, Сиднеју, Кракову, Паризу, Грацу, Копенхагену, Венецији, Монаку и Солуну.

Године 2002. Мрђан Бајић је учествовао на 25. бијеналу у Сао Паолу са пројектом Југомузеј.[4] Године 2007. наступа на 52. бијеналу визуелних уметности (од 10. јуна до 21. новембра 2007), где представља Србију пројектом „Рисет“ (енгл. Reset) који је постављен у Српском павиљону[5][6]

Награде[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]