Зоран Љ. Петровић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Зоран Љ. Петровић
Датум рођења(1954-12-20)20. децембар 1954.
Место рођењаБеоград,
 ФНРЈ
Пољеелектротехника, физика
ШколаЕлектротехнички факултет, Универзитет у Београду

Зоран Љ. Петровић је српски инжењер електротехнике и физичар, научни саветник Института за физику, редовни професор на Електротехничком факултету у Београду и редовни члан Српске академије наука и уметности (САНУ) Зоран Љ. Петровић је рођен 20.12.1954. у Београду. Дипломирао је 1978. год. на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, Одсек техничка физика где је и магистрирао 1980. Докторску дисертацију је одбранио на Аустралијском националном универзитету у Канбери (Australian National University, Canberra) у периоду 1982-1985.

Запослења Запослен је у Институту за физику од 1978. године, научни сарадник је од 1987, виши научни сарадник од 1991. и научни саветник од 1995. Директор је Центра за експерименталну физику Института за физику од 1993. Такође је био саветник (руководилац инжењеринга) у МТТ Инфиз од оснивања 1991. до 2001. На Електротехничком факултету у Београду је 1991. године изабран за доцента, 1996. за ванредног, а 2007. године за редовног професора. Постдипломску наставу обавља на Физичком факултету у Београду и на Природно-математичком факултету у Нишу. Био је гостујући професор на одсеку за електорнику Кеио Универзитета у Јокохами.[1]

Студијски боравци у иностранству[уреди | уреди извор]

Чланство у научним удружењима и одборима[уреди | уреди извор]

Зоран Љ. Петровић је постао дописни члан Српске академије наука и уметности (САНУ) 2000, а редовни 2009. године. За секретара Одељења техничких наука изабран је 2013.[2] Члан је Југословенске инжењерске академије од 2000, а редовни члан Инжењерске академије (АИНС) од 2004. године. Члан је Комисије за физику и управног одбора Истраживачке станице Петница. Био је члан и школског одбора Математичке гимназије, као и одбора Физичког факултета Универзитета у Београду. Био је генерални секретар и потпредседник Друштва физичара Србије. Био је председник комисије за изборе у звања, одбора за физику и комисије за израду правилника о изборима у звања. Зоран Петровић је био председник Заједнице Института Србије. Од јануара 2017. члан је Матичног научног одбора за физику. [3]

Чланство научним комитетима међународних конференција[уреди | уреди извор]

 • SPIG-Symposium on physics of ionised gases (у два наврата председник),
 • ESCAMPIG-European sectional conference on atoms and molecules in ionized gase
 • Electron Molecule scattering and Swarms
 • International Workshop on Basis for Low Temperature Plasma Applications (копредседник научног комитета)
 • EU-Japan workshop on plasma processing
 • ICPIG (International Conference on Physics of Ionized gases)
 • YUCOMATАТ[4]

Награде[уреди | уреди извор]

Зоран Љ. Петровић је добио и више награда за научни рад:

 • награду за најбоље технолошко решење "Никола Тесла" 1989. год,
 • награду Института за физику за научни рад (1995, 1998 и 2006) - три пута
 • награду Марко Јарић (2005) за изузетне резултате у физици.[1]

Објављени радови[уреди | уреди извор]

Зоран Љ. Петровић је до сада објавио 1 књигу, 723 научна рада (укључујући и изводе радова): 162 у међународним часописима (претежно водећим) од чега је 11 по позиву; 58 предавања по позиву на међународним конференцијама од којих је 26 штампано у целини у зборницима или монографијама међународног карактера; 24 рада у часописима и монографијама националног карактера; 229 радова и 183 извода радова на међународним конференцијама; 43 рада и 23 извода радова на националним конференцијама и известан број стручних радова. Број цитата је преко 1100 у водећим међународним часописима и међународним монографијама не укључујући аутоцитате и аутоцитате коаутора. Под руководством др Петровића је урађено више докторских дисертација и магистарских теза.

Национални и међународни пројекти[уреди | уреди извор]

Најзначајнији је Неравнотежни процеси у плазмама и животној средини који је центар изврсности Европске уније. Академик Петровић се у својим истраживањима бави унапређењем савремених плазма технологија. Зоран Љ. Петровић је учествовао у развоју низа технологија и производа посебно кроз МТТ ИНФИЗ у области микроталасне технике и оптоелектроника као и развоја учила за школе и универзитете. Његов рад на развоју и одржавању медицинске опреме се одвијао кроз компанију Медицина ТС.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „Зоран Љ. Петровић”. Академија инжењерских наука Србије (АИНС). Приступљено 3. 11. 2017. 
 2. ^ „Чланство”. Српска академија наука и уметности (САНУ). Архивирано из оригинала на датум 10. 2. 2018. Приступљено 3. 11. 2017. 
 3. ^ Записници са МНО за физику
 4. ^ „Зоран Љ. Петровић”. Centre for non equilibrium processes. Приступљено 3. 11. 2017. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]