Срби на Малти

С Википедије, слободне енциклопедије
Срби на Малти
Укупна популација
3.000 [1]
Региони са значајном популацијом
Валета
Језици
енглески, малтешки и српски
Религија
православље
Сродне етничке групе
Српска дијаспора

Срби на Малти су грађани Малте српског порекла или држављани Србије који живе и раде на Малти. Процењује се да на Малти живи између 2.000 и 7.000 грађана српског порекла, а послењих година на Малту пристиже велики број српских лекара, медицинског особља и техничара да попуне места у новој болници у Валети, коју су иначе градили српских грађевинари, а пројектовали Швеђани. Срби су на Малту почели масовно да стижу пре двадесетак година са великим грађевинским предузећима Енергопројект, Рад и Енергоинвест, а касније са ратним избеглицама и дефицитираним кадровима у здравству. Нишлије, Митровчани и Ужичани су међу најбројнијим Србима на Малти.

На Малти је активна мисионарска парохија Светих апостола Петра и Павла која постоји већ десетак година и чији је старешина парох Александар Жерајић.

Године 2011. основана је Малтешко-српска заједница чији је председник др Предраг Андрејевић, познати хирург. Њени главни задаци су да помогне члановима да на Малти лакше решавају проблеме око правног статуса, социјалног и здравственог осигурања, као и лакшег успостављања контакта између српских и малтешких компанија. Такође има за циљ дружење и унапређење сарадње између Србије и Малте кроз организацију културно-уметничких, друштвених, економских, верских и других догађаја. Још један од циљева је и организовање школе српског језика у сарадњи са малтешким Министарство просвете, као и организовање школе енглеског и малтешког језика.

Малта организије летњу лигу у ватеролу, а за неке од клубова играли су и српски ватерполисти међу којима је и Владимир Вујасиновић.

Познате личности[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]