Срби у Албанији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Срби у Албанији
Civil Flag of Serbia.svg
Đurađ Kastriota (Skenderbeg).jpg
Georgios Verovits, Prince of Samos.jpg
Вулић.JPG
Kosta Miličević.jpg
Migjeni11.jpg
Василије Поповић Цицо.JPG
Бранко Кадић.jpg
Укупна популација
30.000 - 100.000 [1]
Региони са значајном популацијом
углавном области Скадар, Велика Малесија
Језици
албански и српски
Религија
православље, ислам и католицизам
Сродне етничке групе
Српска дијаспора
Ослобођени и окупирани делови балканских вилајета Османског царства 1912-1913.

Срби у Албанији су припадници српског народа који чине посебну мањинску заједницу у Албанији. Друштвени положај српске заједнице у Албанији је изузетно сложен и неповољан, пошто албанска држава, упркос међународним обавезама, наставља да спроводи политику систематске асимилације етничких мањина путем албанизације која се спроводи у свим областима друштвеног живота.[2][3]

Политика асимилације и албанизације се између осталог огледа и у сузбијању слободног изражавања етничке припадности на пописима становништва, тако да подаци о тачном броју Срба у Албанији не постоје. Према званичним, али потпуно непоузданим резултатима пописа националних мањина из 1989. године, у Албанији је било пописано свега око стотину Срба, којима су придодати и етнички Црногарци,[4] али тај број се сматра вишеструко умањеним у односу на стварно стање. Према незваничним изворима у Албанији има око 10.000 припадника српске мањине,[5] али у јавности се појављују и знатно веће процене, које говоре о 30.000 или 40.000 албанских држављана који су српског порекла.

Срби имају дугу историју на територији данашње Албаније. У раном средњем веку подручје данашње северне Албаније припадало је српској Кнежевини Дукљи, а за време владавине Стефана Немање целокупна област око града Скадра укључена је у састав Србије. Потоњи српски владари су проширили своју власт и на централна подручја данашње Албанија, а у доба Српског царства, под српском влашћу су се нашле и јужне области. Тек крајем 14. века, долази до успона албанских политичких чинилаца на тим просторима. До краја 15. века, целокупно подручје данашње Албаније је потпало под турску власт, а током наредних векова је дошло до знатног опадања броја Срба у тим областима, што је настављено и након стварања савремене албанске државе у 20. веку.[6][7][8]

Територијални размештај[уреди]

Срба у Албанији има највише у Скадру и околини, где се предаје и српски језик[9][10]. Некадашњи СУП СФР Југославије успео је да прикупи информације да у средњој Албанији (области Елбасана и Берата) има Срба староседелаца, тј. остатака становништва некадашњих српских држава кнеза Јована Владимира, краља Милутина и цара Душана. Осим њих у Албанији има српског становништва, потомака одбеглих комуниста информбироваца који су били верни Совјетском Савезу и који се нису приклонили режиму Јосипа Броза, већ Стаљину. Ипак највећи број њих је албанизован током владавине краља Зога и комунистичког диктатора Енвера Хоџе, када су Срби били под великим притиском да се одрекну свога идентитета[11]. Школа „Обилић“ је радила на српском језику у Скадру до 1935. године када је затворена наредбом краља, тек после 73 године је поново омогућено држање наставе на српском језику.[12]

У Фиру такође има Срба, ту постоји српско удружење „Јединство“.[13][14] Ту се планира изградња српске школе, за то је 2016. године добијена дозвола.[15]

У Враки код Скадра постоји српска заједница, а тамошњи храм Свете Тројице посетио је 31. маја 2014. године патријарх српски Иринеј, који је потом обишао и рушевине манастира Светог Срђа и Ваха.[16] Делегација Српске православне цркве је посетила [17]

Тешко је утврдити колико има Срба јер се не зна број Срба староседеоца нити број асимилираних Срба, поготово оних који више не причају српски језик али имају сећање да су им преци били Срби.

Историја Срба на просторима Албаније[уреди]

Територија данашње Албаније у Србији средњег века[уреди]

Прва словенска заједница, тј склавинија на територији данашње Албаније била је Вегенетија око реке Војуше, укључујући Епир све до Пелопонеза коју су формирали Вајонити по којима је Војуша и добила име, словенско племе блиско србима са којима су дошли у додир и симбиозу у Егејској Македонији након опсаде Солуна 616. године. Једно време та њихова заједница је била самостална након чега их покорава Византија 802. године. Познати су владари Вегенетије. Били су то спатари Теодор и Хиларион. Убрзо Бугари 843. године успоставлљају власт у једном делу данашње Албаније и Епира, а потом успостављају власт над целокупном Албанијом и скоро целим источним Балканом 918. године. Њихова владавина траје све до 1018. године кад их коначно покорава Византија(Ромелија).

Цела данашња Албанија долази поново под словенску власт, овај пут српску након освајања цара Душана.

Након смрти цара Душана који је иначе преминуо у пределу око Тиране, његови великаши се осамостаљују, тако да у Албанији владају на северу Балшићи, албански великаш Карло Топија у централној Албанији, Јован Комнин Асен у јужном делу и Тома Прељубовић у северном Епиру (најјужнијем делу данашње Албаније).

Тома Прељубовић је након душанове смрти постављен да влада Епиром учвршћивајући српско становништво у тој области и ратујући са локалним албанцима и латинима. Познат је по ктиторству манастира на метеорима. Убијен је на превару 1384. године. Том годином званично је престала српска власт у Епиру. Тома је описан у Јањинској хроници. Владао је Епиром који је био насељен грцима, србима, бугарима, власима, албанцима, италијанима(латинима). По Цвијићу срби су се ту мешали са потомцима Вајонита, остацима словена који су населили Епир у 7-9 веку.

Јован Комнин Асен је био бугарски племић и владао је јужном Албанијом прво као душанов великаш као једини из редова бугара, а потом после његове смрти као независни господар кнежевине Валоне. У неким списима се помиње као „Краљ Србије и Бугарске“. Он је вероватно умро од куге 1363. године. Након његове смрти кнежевином Валоном влада његов син Александар Комнин који је умро 1371. године (највероватније је погинуо у Маричкој битки са Мрњачевићима на страни срба). Након његове погибије власт је накратко преузела Јованова ћерка Комнина која се убрзо удаје за господара Зете Балшу II Балшића чиме он постаје господар ове области 1372. године.

Пресудна битка за опстанак српске државе на територији Албаније била је битка на Саурском пољу 18. септембра 1385. године[18] , близу Лушње (алб. Lushnjë). Данас је то место Савра (алб. Savra). Њој је претходио рат између бивших душанових великаша Балшића и албанског властелина Карла Топоје. Балша II је преотео Топоји Драч, да би овај позвао османлије у помоћ да нападну валонско-београдски(бератски) део Зете коју су Балшићи држали. Битка је у рангу Маричке и Косовке битке јер након пораза запад бившег Душановог царства убрзо пада под турску власт. 5000 османлија под вођством Авранеза упало је у Валонски део Зете и након што су похарали Београд тј Берат напало их је 1000 срба из Драча. У том боју погинули су Балша II Балшић, господар Зете, војвода Ђурађ Крвавчић и Иваниш Мрњавчевић, брат Марка Краљевића, који након Маричке битке није хтео да прихвати вазалство и побегао је из Македоније у тада слободне западне српске крајеве у Валону.

Након овог страховитог пораза балшина жена Комнина наставља да влада Валоном 1385-1396 када се замонашује а власт предаје свом зету Мркши Жарковићу. Валона још није постала вазална, избегава то, јер је још увек у саставу Зете којом влада Ђурађ II Страцимировић, а који успоставља дипломатске односе са османлијама и сходно томе није послао своју војску на Косово 1389. године. Мркша је успео да се одржи у овој области, све до своје смрти, у октобру 1414. године.

Север данашње Албаније који је био под влашћу Балше II Балшић после његове погибије се осамостаљује под вођством локалних албанаца који формирају кнежевину Дукађини. Тиме српски утицај на северу почиње да слаби али и уопште у Албанији. Подручје Драча и његове околине након Балшине погибије преузимају Аријанити, албанска феудална фамилија чије порекло није довољно разјашњено. Били су јако блиски србима с обзиром да су се женили и удавали за србе односно српкиње. Из ове фамилије потиче Света мајка Ангелина која се удала за Светог Стефана Слепог Бранковића. Аријанти су касније преузели власт над подручјем између реке Шкумбе и Војуше и били су први бедем отпора Османлијском царству под вођством Голема Аријанита Комниновића.

Последњи српски владар/владарка на територији данашње Албаније у средњем веку, а пре појаве Скендербега била је Руђина Балшић која је владала до 1417. године кад су њену територију заузеле Османлије. Руђина је владала јужном Албанијом и њена територија обухватала је Валону као главни град, Берат, Канину и Химару. Становништво је било мултиетничко и поред срба државу су насељавали грци, бугари и цинцари. Под притиском Османлија покушала да се договори са Млечанима о преузимању њених поседа. Иако су преговори вођени 1415. и 1416. године, договор није постигнут. Руђина је након слома своје државе емигрирала у Будву код Балше III преко Крфа. Црква Ружица на Калемегдану подигнута је у њену част.

Карло Топија је преминуо у јануару 1388. године и сахрањен је у својој задужбини, манастиру светог Јована Владимира код Елбасана којег је саградио 1381. године. Владао је централном Албанијом, у подручју између река Мати и Шкумбе што је и било етничко подручје протоалбанаца у средњем веку.

Године 1417, година је пресудна година кад је у питању српски суверинитет у Албанији, јер се од тада никад више српска власт није вратила на та подручја. Изузетак представља једино кратко време након 1. балканског рата кад је српска војска заузела 2/3 територије данашње Албаније и успоставила цивилну и државну власт Краљевине Србије, али је убрзо морала да се повуче након што је оформљена нова међународно призната држава Албанија уз велику подршку Аустроугарске.

Северна и централна Албанија још нису потпали под потпуну власт османлија, али повремено се признају млетачка и османлијска власт све до формирања Љешке лиге 1444. године када албанци и срби заједнички започињу борбу против османлија под војном командом Скендербега. Од српских породица Љешку лигу су сачињавали Балшићи, Црнојевићи, Захарија. Кастриоте су и дан данас предмет расправе.

Територија данашње Албаније у саставу Османског царства[уреди]

Карта српског етничког простора после Берлинског конгреса 1878. године, од Милојка В. Веселиновића

Након војног слома Љешке лиге, османлијска власт спроводи планско ширење ислама. Ислам примају и Албанци и Срби, док један део оба народа то не жели и принуђен је да живи посебним верским начином живота криптохришћанством (у јавности муслимани, а у тајности хришћани). Криптохришћанство је цветало, на оним подручјима где је било бекташија (турски дервишки ред), а то су јужна Албанија и области око Берата и Елбасана. Бекташизам је за хришћане ћак представљао прихватљивији облик конверзије и повољнији избор од – криптохришћанства. Срби који су одлучили да прихвате ислам су више упућени на Албанце који су то исто учинили и тако се вишевековним процесом велики део Срба фузионира с Албанцима. Албанци су од стране Турака били фаворизовани и настаје снажан талас исељавања срба из Албаније који је трајао од 15. до 20. века. Срби из долине Маће и из области Мокре, Черменике, Булчице насељавани су се у западној Македонији. По Цвијићу, велики број срба се исељавао преко Дрима према Вардару. Исто тако Срби из северног Епира прелазили су у западну Македонију. Цинцари, тј. Власи за разлику од Срба се мање исељавају и мање се асимилирају. Они су чували свој језик, традицију и обичаје исто као и Грци бавећи се сточарством, занатима, а потом и трговином. Православне су вероисповести. Успели су да усред велике Османске империје у 18. веку подигну свој велики трговачки и културни центар Москопоље који је у свом зениту имао 50 000 становника, у оно време један од већих градова Европе. Али њихов утицај и моћ није дуго трајао јер су Османлије у неколико похода уништили град. Његови остаци су у југоисточној Албанији и заштићени су законом Албаније као културно добро.

Територија данашње Албаније 1912-1915[уреди]

Познате личности[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ ALBANIJA ETNIČKI ČISTI SRBE: Iščezlo 100.000 ljudi pokrštavanjem, kao što su to radile ustaše u NDH! | Telegraf – Najnovije vesti
 2. ^ Влаховић 2005, стр. 121-129.
 3. ^ Брајовић 2005, стр. 519-521.
 4. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 11. 06. 2007. Приступљено 14. 01. 2007. 
 5. ^ Eurominority - Åland Islands - Stateless Nations, national, cultural and linguistic minorities, native peoples, ethnic groups in Europe Архивирано на сајту Wayback Machine (март 12, 2007) (на језику: енглески), Приступљено 25. 4. 2013.
 6. ^ Ћирковић 1991, стр. 43-56.
 7. ^ Ћирковић 1995.
 8. ^ Ћирковић 2004.
 9. ^ Часове српског предаје у Албанији („Вечерње новости“, 28. септембар 2013)
 10. ^ Светозар Ћираковић – професор који је описменио Србе у Скадру („Политика”, 4. октобар 2016)
 11. ^ Срби у региону: Албанија - Српски академски круг
 12. ^ Ћирилично писмо преко Проклетија („Вечерње новости“, 28. мај 2016)
 13. ^ У срцу Фира певају Боже правде („Вечерње новости“, 20. август 2013)
 14. ^ Школа за Србе на западу Албаније („Политика“, 4. новембар 2014)
 15. ^ Добијена дозвола за градњу српске школе на југозападу Албаније („Политика”, 23. јул 2016)
 16. ^ Дан који се чекао вијековима у Скадру (СПЦ, 2. јун 2014)
 17. ^ СПЦ (2016): Божић у Скадру, помен јунацима у Медови
 18. ^ The Ottoman Fought Battle of Savra - YouTube

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]