Карл XIV Јуан Шведски

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Карл XIV Јохан)
Карл XIV Јуан
Jean-Baptiste-Jules Bernadotte, Prince de Ponte-Corvo, roi de Suède, Maréchal de France (1763-1844).jpg
Датум рођења (1763-01-26)26. јануар 1763.
Место рођења По
Француска
Датум смрти 8. март 1844.(1844-03-08) (81 год.)
Место смрти Стокхолм
Шведска
Династија Бернадот
Отац Jean Henri Bernadotte
Мајка Jeanne de Saint-Jean
Супружник Дезире Клари
Потомство Оскар I Шведски
Претходник Карл XIII Шведски
Наследник Оскар I Шведски

Карл XIV Јуан Шведски и Карл III Јохан Норвешки (швед. Karl XIV Johan, норв. Karl III Johan; По, 26. јануар 1763Стокхолм, 8. март 1844) је био краљ Шведске и краљ Норвешке у периоду 1818—1844. Оснивач је династије Бернадота која је и сада на челу Шведске.

Његово рођено име је Жан Батист Бернадот (франц. Jean Baptiste Bernadotte). Био је француски револуционарски генерал који се, након француског освајања Белгије, Холандије и области лево од Рајне, борио у италијанској армији под Наполеоном Бонапартом. Као краткотрајни министар рата и уважени војник био је конкуренција Наполеону и један од малобројних који су устанак Корзике могли да спрече. Његова жена, Дезире Клари, некадашња Наполеонова вереница, била је свастика Жозефа Бонапарте. Између Наполеона и Жан Батиста владао је неки вид љубави и мржње.

Титуле и звања[уреди]

Споменик Карлу XIV Јохану

У доба царевине Бернадот је био један од четрнаест маршала од 19. маја 1804. године, са којима је Наполеон водио ратне походе. Учествовао је у биткама код Аустерлица и Ваграма и заузео је Либек.

У његово време до 1810. био је гувернер кнежевине Хановер, Ансбаха и трговачких градова. Од цара је добио титулу принца од Понте Корва и остала висока звања. После битке код Ваграма посвађао се са царем, али је водио успешну одбрану Француске када су Енглези ушли у Холандију.

1810. га је шведски народ изабрао за престолонаследника, и краљ Шведске, који није имао деце, га је усвојио. Бернадот је постао Карл Јохан Швеђанин.

Сукоб са Наполеоном[уреди]

У наредним француским походима Шведска се поставила као њен противник и све више јој се противила, а Карл Јохан је почео да штити Наполеонове непријатеље. Тако је руском цару Александру I саветовао тактику повлачења која је француски поход на Русију довела до катастрофе. 1813. поставио се са шведским трупама против Наполеона и био је командант једне од три армије коалиције, такозване Северне армије, која се састојала од Пруса, Руса и Швеђана. Под његовом командом победили су код Билова и имали успех у биткама код Гросберена и Деневица. Када је дошло до битке код Лајпцига, у којој је оклевајући учествовао, однео је победу. У даљим ратним походима је одбијао да се бори на француском тлу да би је уништио, иако је цар Александар у њему видео Наполеоновог следбеника. Уместо тога спровео је уједињење Шведске и Норвешке.

Краљ Шведске и Норвешке[уреди]

Након тога водио је неутралну политику Шведске и није учествовао у коалицији против Наполеона за време његове владавине од сто дана, али је зато Дезире Клари на неки начин помогла да се Наполеон преда и спречи разарање Париза. 1818. године је Бернадот постао краљ Шведске Карл XIV Јохан и краљ Норвешке Карл III Јохан.

Породица[уреди]

Родитељи[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Анри Бернадот 14. октобар 1711. 31. март 1780.
Жана де Сен-Винсент 1. април 1728. 8. јануар 1809.

Супружник[уреди]

име слика датум рођења датум смрти
Дезире Клари
Désirée Clary1807-Robert Lefèvre.jpg
8. новембар 1777. 17. децембар 1860.

Деца[уреди]

име слика датум рођења датум смрти супружник
Оскар I
Oscar I of Sweden & Norway c 1855 by Augusta Åkerlöf.jpg
4. јул 1799. 8. јул 1859. Јозефина од Лојхтенберга

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Карл XIII
Шведски краљеви
1818—1844

Наследник:
Оскар I
Претходник:
Карл II
Норвешки краљеви
1818—1844
Наследник:
Оскар I