Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Main Page)

Изабрани чланак

Јужна фасада Партенона

Партенон, (старогрчки: Παρθενών, грч. Παρθενώνας) је храм посвећен грчкој богињи Атини, заштитници града Атине, изграђен у 5. веку п. н. е. на Акропољу. То је најзначајнија сачувана грађевина класичног стила, која се сматра врхунцем развоја дорског стила. Његове декоративне скулптуре спадају у најважнија дела старогрчке уметности. Партенон се сматра трајним симболом античке Грчке и атинске демократије, и спада у највеће светске културне споменике. Грчко министарство културе тренутно спроводи пројекат рестаурације и реконструкције.

Партенон је изграђен уместо старијег храма посвећеног Атини, познатог под називом Пре-Партенон или Старији Партенон који је уништен у инвазији Персијанаца из 480. године п. н. е. Као и већина грчких храмова, Партенон је коришћен каo трезор, а једно време је био трезор Делског савеза. У 6. веку Партенон је коришћен као хришћанска црква посвећена Богородици. Након што су Турци освојили Грчку, коришћен је као џамија почетком друге половине петнаестог века, око 1460. године и у то време је имао и минарет.

Пред крај седамнаестог века, 28. септембра 1687. године, турско складиште муниције које се налазило унутар зграде је било погођено млетачким гранатама. Резултујућа експлозија је у знатној мери оштетила Партенон и његове скулптуре, а заповедник млетачке војске, Венецијанац Франческо Моросини је постао познат као човек који је тешко оштетио Партенон.

...даље...

Да ли сте знали...

  • ... да је термин нихилизам први употребио Иван Тургењев у књизи „Очеви и деца“ описујући лик Базарова?
  • ... да је у чувеној сцени под тушем у Хичкоковом филму Психо као крв коришћен сируп од чоколаде?
  • ... да је право име Коко Шанел Габриела, а да је надимак Коко добила по француској речи за петла, јер је волела да устаје рано?
  • ... да је острвска република Науру једина држава на свету која нема главни град?
  • ... да је композитор и текстописац Оскар Хамерштајн једина особа која се зове Оскар, а која је добила статуу оскара?
  • ... да у Ослу постоји споменик подигнут Јохану Волеру који је измислио спајалицу за папир?


Изабрана слика

Гепарди одмарају, Јужна Африка.

Гепарди одмарају, Јужна Африка.

Вести

Фудбалери Немачке

На данашњи дан

Луј Блерио
Остали догађаји: 24. јул25. јул26. јул

Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 249.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 143.397 корисника отворило налог, а од тога су 602 била активна у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.