Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Main Page)

Изабрани чланак

Градска кућа у Суботици

Суботица је најсевернији град у Републици Србији, други по броју становника у Аутономној Покрајини Војводини. По попису из 2002. године има 99.471 становника. Налази се на 10 km удаљености од границе Србије са Мађарском, на северној ширини од 46°5'55" и источној дужини од 19°39'47". Административни је центар Севернобачког округа и Општине Суботица. Постоји око две стотине различитих имена за град Суботицу кроз историју. Ово је због тога што је град угостио много различитих људи од средњег века.

Суботица се у писаним документима први пут помиње 7. маја 1391, али сигурно је да је место старије. Утврђено је да су људи на овом простору живели још пре три хиљаде година. Судбину овог места битно је одређивао положај на путу између Европе и Азије, а историјски на граници две сукобљене силе - Угарске и Турске.

даље ...

Да ли сте знали...

Слепи миш
  • ... да слепи мишеви увек скрећу налево када излазе из пећине?
  • ... да у просеку 100 људи годишње умре од гушења хемијским оловкама?
  • ... да је двобој у Парагвају легалан ако су обе стране добровољни даваоци крви?
  • ... да бубашваба може живети до 9 дана без главе пре него што умре од глади?
  • ... да је брод ХМХС Британик, из исте класе као и РМС Титаник, такође потонуо након што је налетео на мину?


Изабрана слика

Снимак полароид камере у моменту атентата на Џона Кенедија.

Снимак полароид камере у моменту атентата на Џона Кенедија.

Вести

Робин Вилијамс

На данашњи дан

Битка код Босворта
Остали догађаји: 21. август22. август23. август

Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 250.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 144.721 корисник отворио налог, а од тога је 621 био активан у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.