Главна страна

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Main Page)

Сјајан чланак

Рафал B на полетању.

Рафал (фр. Rafale) је француски вишенаменски двомоторни борбени авион. Развио га је и производи Марсел Дасо, заједно са својим традиционалним кооперантима. Концепцијски, овај авион се заснива на аеродинамичкој шеми делта крила, блиско спрегнутог са канаром (фр. canard).

Рафал треба да буде ослонац француског националног ваздухопловства и ратне морнарице, као и иностраних традиционалних корисника борбених авиона Марсел Дасо, за дејства са копна и мора, у периоду до 2040. године. Намењен је да равноправно извршава задатке противваздухопловне одбране, премоћи у ваздушном простору и дејства ваздух-земља и ваздух-море.

За разлику од шведског Грипена, Рафал је потпуно национални програм. Француска одлука о програму Рафала је била заснована на интересу да самостално интегришу своје нове технологије у напредни авион, који ће им у наредном периоду заменити постојеће Мираж F-1, Супер Етандар, Мираж 2000, F-8 Крусејдер и SEPECAT Јагуар. Програм је почео са интеграцијом нових технологија у експериментални авион, тзв. демонстратор нових технологија (ACX). Из њега је произашао прототипски развој и серијска производња авиона Рафал, у више варијанти.

Рафал је уведен у оперативну употребу у Француској, а увођење у оперативну употребу озбиљно разматрају и Бразил, Индија, Грчка, Швајцарска, Либија, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт и Катар.

даље ...

Добар чланак

Gran Canaria NWW.jpg

Гран Канарија (шп. Gran Canaria) јесте вулканско острво у Шпанији и треће је по површини острво у Канарском архипелагу, после Тенерифа и Фуертевентуре. Налази се у Северном Атлантику, на неких 200 км западно од јужне обале Марока и на око 1.350 км југозападно од континенталног дела Шпаније.

У политичком погледу острво је део покрајине Канарска Острва, односно провинције Лас Палмас. Највећи градски центар на острву је град Лас Палмас де Гран Канарија који је уједно и провинцијски центар. На острву живи око 850.000 становника. Административно је подељено на 21 општину.

Први становници Гран Канарије била су берберска племена Канари, или Гуанчи како их називаји у Шпанији, која су се на острво доселила у периоду између VIII и V века пре нове ере са подручја северозападне Африке. Гуанчи су острво називали „Тамаран“ или у преводу „Земља храбрих“.

...даље...

Изабрана слика

Меркати (Suricata suricatta), Јужна Африка. (пуна величина 3.345 × 2.283 *)

Меркати (Suricata suricatta), Јужна Африка.
(пуна величина 3.345 × 2.283)

Вести

Ислам Каримов

На данашњи дан

Плакат са изградње пруге Брчко-Бановићи
Остали догађаји: 31. март1. април2. април

Да ли сте знали...

Џон Вејн
  • ... да је право име глумца Џона Вејна било Мерион Морисон?
  • ... да је сиријски град Дамаск најстарији непрекидно насељени град на свету?
  • ... да je Наполеон I Бонапарта освојио Италију пре него што је напунио 26 година?
  • ... да осушене банане имају четири пута већу енергетску вредност од свежих?
  • ... да у морској води има 6 милиона тона злата, чак 100 пута више него што га данас поседује човечанство? Ипак, добијање злата на овај начин је скуп и неисплатив поступак.


Википедија

Википедија је пројекат енциклопедије отвореног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ вики софтвера.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године и њиме руководи Задужбина Викимедије. У овом тренутку Википедија има више од 20 милиона чланака на преко 270 језика, од чега је преко 4 милиона написано на енглеском и преко 316.000 чланака на српском језику.

Популарност Википедије је расла од самог почетка и тренутно се налази међу 10 најпосећенијих локација на интернету.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је 158.079 корисника отворило налог, а од тога су 963 била активна у протеклих месец дана. Сви уредници Википедијиних чланака су волонтери, који удружују своје напоре и доприносе у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.