Паштровићи

Из Википедије, слободне енциклопедије

Паштровићи су српско-приморско племе у данашњем црногорском приморју.[1][2][3][4][5] У старијим изворима назива се "општином“ тј. "опћином“ која се по традицији делила на дванаест братстава.

Најстарији до сада познати спомен је 1355. када је цар Стефан Душан послао свог властелина Николицу Паштровића на посланство у Дубровник. По овој знаменитој породици племе је и понело име. Паштровска општина спомиње се већ 1377.

Племенска/општинска територија им се простирала од Куфина до Бабина вира што чини неких 17,5 километара. На овом подручју налази се шест манастира Српске православне цркве, и то: Дуљево, Прасквица, Режевићи, Градиште, Војнићи и Рустово. Притиснути од стране Турака и Млечана, главари племена су 1423. потписали споразум са Млетачком републиком по којем су постајали њени поданици и обавезали се да ће ратовати у њену корист од Скадра до Котора а заузврат ће им Млечани оставити њихову аутономију и пређашња права, узимати их у своју заштиту те им омогућити слободну трговину по целој републици. У оквиру Млетачке републике остали су до њеног пада 1797, а затим су постали део Илирских провинција па Хабзбуршког царства.

Првобитно „мјесто од правде“ где су се главе породица окупљале да суде и да се договарају налазило се на жалу Дробни пијесак. Доцније је то постало острво Свети Стефан. „Збор“ (зван и по италијанском „банкада“) састајао се о Видовдану и бирао четири нове судије ("суђе") и 12 „властела“, од сваког племена по један, који су је водили, судили и извршавали њене одлуке у наредних годину дана.

Етимологија[уреди]

Највероватније је назив од речи пастир [6] , као и Пештерска висораван. Петар Први Петровић као и многи други Црногорци су своју стоку, у зимском периоду, слали на испашу у област Паштровића и за то су плаћали траварину. [7] Пештерска висораван је позната по сточарству и чувеном пештерском сиру.

Петар I Петровић Његош и Паштровићи[уреди]

Због честих сукоба између Црногораца и Паштровића, Петар Први се трудио да ова српска племена живе у миру. О томе је писао у писму од 5.1.1794.: "...Што се до Паштровићах и до Церногорацах тиче, то ја нећу заборавит, него сам међу њима до 23. априла вјеру уфатио... ПЕТР ПЕТРОВИЧ" [8]

Пишчевићи о свом поријеклу[уреди]

Александар Пишчевић у својим мемаорима [9] пише:

„Породица Пишчевић је племићка, српске националности. Она потиче из Далмације, из провинције Паштовића. То доказују многи породични документи који су ми остали после очеве смрти... Тада је Русија намеравала да предузме нешто са Србима који живе на обалама Дунава и Јадранског мора.”

Познати Паштровићи[уреди]

Референце[уреди]

  1. Црна Гора и Црногорци, Вук Стеф. Караџић, 1837, „Пројекат Растко“
  2. „Бока Которска“, Вук Караџић, Ковчежић за историју језик и обичаје Срба сва три закона, у Бечу у штампарији јерменскога манастира, 1849, „Пројекат Растко“
  3. Бока и Бокељи, Симо Матавуљ, 1893, „Пројекат Растко“
  4. Прота Саво Накићеновић, Бока – антропогеографска студија, Етнографски завод, Београд, 1913.
  5. Др Јован Ердељановић, Етничко сродство Бокеља и Црногораца, Глас СКА, XCVI, Сарајево, 1920.
  6. Бабић, Небојша (приступљено 28.1.2017). Братства племена Паштровића.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  7. Петровић Његош, Петар I (2015). Свети Петар Цетињски, Између молитве и клетве, Утржанима и Опточићима, Његушима... сабрана дјела, стр. 145., 182... Цетиње: Светигора. 
  8. Петровић Његош, Петар I (2015). Свети Петар Цетињски, Између молитве и клетве, сабрана дјела, стр 211., писмо бр. 39. Цетиње: Светигора. 
  9. Пишчевић, Александар (2003). Мој живот (1746.-1805.), стр. 25. и 31. Нови Сад: Матица српска и Српско-украјинско друштво.