Пипери

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Пипери (вишезначна одредница).

Пипери су једно од српских племена, припадају групи брђанских племена у данашњој Црној Гори.

Оснивач племена је особа по имену Војвода Пипо, брат Васојев, оснивача Васојевића. Насељавају подручје сјеверно од данашње Подгорице у троуглу између ријека Мораче и Зете.

У историји је познато више битака у којима су учествовали Пипери против турских везира:

Осим по војевању Пипери су били познати по квалитетним виноградарским сортама које су узгајали, али и по ширењу писмености (Пиперска ћелија). Међу Пиперима је до своје смрти боравио преподобни Стефан Пиперски.

Пиперска братства и родови[уреди]

Пипери нису познати само као једно од најхрабријих српских племена, већ и као племе које се масовно расељавало и то у главном преко Васојевића дубље у територију данашње Србије тзв. Мораве. Има их по Херцеговини, Босни на Мајевици у општини Лопаре, Срему, Бачкој у Змајеву и Македонији. Родослове пиперских братстава можемо пратити из усмених извора у дубоку прошлост скоро са поузадном таћношћу до 25 пасова- генерација што је утврдило више реномираних етнографа и историчара нпр.: Јован Ердељановић, Ристо Ковијанић и Бранислав Ђурђев. А братства која су забиљежена , у усменој и писаној историји, су: Перковићи, Алагићи,Племићи,Бецићи,Банашевићи,Бoжановићи,Башовићи, Бешевићи,Брацановићи, Рогамовићи, Свибњани, Ближњани, Шћекићи, Црнчани, Стијењани, Оташевићи, Стаматовић, Пренеташевићи, Марковићи Маринковићи,Маудићи, Михаиловићи(из Сеоца-Стијена Пиперска) братстава, Ћоровићи, Давидовићи, Лутовци,Лазаревићи, Шћепановићи, Ђуровићи, Кркељићи, Раичевићи, Пајовићи, Милутиновићи,Миличковићи,Милићевићи,Драгутиновићи,Јовановићи,Зарићи, Живковићи, Илићи, Вучковићи, Ојданићи, Пулевићи, Бојовићи, Радојевићи, Јанићи,Јеленићи, Савићи, Пилетићи,Новаковићи, Драгићевићи, Матовићи, Поповићи, Вукашиновићи, Љумовићи, Вучинићи, Глигоровићи, Перићи,Петровићи, Ћосићи, Божовићи, Жујовићи, Пантићи, Стевановићи, Ристовићи,Ћетковићи, Радоњићи,Шћепановићи. Пиперском братству припада и стара српска породица Тешановић, која се помиње у Дечанској Хрисовуљи I, II, III 1335-1345. године. Породица Тешановић је поријеклом са подручја Враке код Скадра, која је прешла у Црну Гору у племе (братство) Пипери.

Види још[уреди]

Познати Пипери[уреди]

Спољашње везе[уреди]