Турске чесме у Старим Лединцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Турске чесме
Stari ledinci turska cesma.jpg
Опште информације
Место Стари Лединци
Општина Нови Сад
Држава  Србија
Врста споменика Непокретно културно добро
Време настанка 1842.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Нови Сад
Седиште Нови Сад
Адреса Булевар Михајла Пупина бр. 22 21000

Турске чесме у Старим Лединцима су подигнуте недалеко од православне цркве, и то једна југозападно, уз главни пут кроз Лединце, а друга на бившој пијаци.[1] Чесме представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Историја[уреди]

Код нас одвајкада постоји прадиција подизања чесама. Оне су подизане у центру насеља, или у близини раскршћа, будући да се гостољубивост заједнице делом мери односом према намернику, или у црквеној порти као делу сакрализованог простора. Чесме од камена које налазимо у Лединцима, датирају још из 1842. године, док се за годину 1885. на другој чесми, претпоставља да бележи време обнове, а не време настанка исте.[1]

Изглед[уреди]

Чесме су зидане правилно тесаном опеком, забатно решених кровова, декорисане у темену преломљеним, седластим луком, са нишама за одлагање тасова којима се захвата вода и са по две луле низ које се вода слива у корита, чесме се разликују по величини, врсти и степену рељефне обраде. Старе земљане, каљеве цеви којима је вода доведена до чесама, данас су замењене металнима.

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs приступљено 31.5.2014. године.

Спољашње везе[уреди]