Шлајз (преводница) код Бечеја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Шлајз код Бечеја
Ferenc-csatorna-Becejnél.jpg
Шлајз (преводница) код Бечеја
Опште информације
Место Бечеј
Општина Бечеј
Држава  Србија
Врста споменика Преводница
Време настанка 1739-1801.
Тип културног добра Споменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада
Седиште Нови Сад
Адреса Жарка Зрењанина 2 21000
Званични веб-сајт

Преводница (Шлајз) код Бечеја је део је система Дунав-Тиса-Дунав и споменик културе од изузетног значаја.[1]

Историја[уреди]

Преводница „Шлајз“ код Бечеја, део је система Великог бечког канала 1739–1801, којег је пројектовао и градио угарски племић и инжењер Јожеф Киш. Канал је после изградње био први пловни пут у Европи, који је истовремено служио и за мелиорацију и претеча је великог савременог хидросистема Дунав–Тиса–Дунав.

Изглед преводнице[уреди]

Преводница је пројектована у Ајфеловом бироу, а саграђена је након одлуке угарске владе да се пресели ушће канала које се до тада налазило код Бачког Градишта. Базен преводнице је заштићен насипом, док правац тока воде на улазу и излазу као и сам механизам обезбеђују по два масивна елипсоидна стуба обложена керамичким глазираним опекама. Врата преводнице и механизам за њихово покретање металне су конструкције. Улазна и излазна врата су клизна, са померањем помоћу крана фиксираног на обе стране обале. У почетку, механизам је померан удруженом људском снагом која је касније замењена електричном енергијом.

Преводница више није у функцији, пошто је после II светског рата изграђена нова у близини. Међутим, ниво воде у каналу обезбеђен је бетонском уставом на месту капије према ушћу.[2]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]