Герхарт Хауптман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Герхарт Хауптман

Gerhart Hauptmann.jpg
Герхарт Хауптман

Информације
Пуно име Герхарт Хауптман
Датум рођења 15. новембар 1862.
Место рођења Оберсалцбрун (Шлеска, Пруска)
Датум смрти 6. јун 1946.(1946-06-06)(83 год.)
Место смрти Агнетендорф (Пољска)
Дела
Потпис

Герхарт Хауптман (нем. Gerhart Hauptmann; Оберсалцбрун, 15. новембар 1862Агнетендорф, 6. јун 1946) је био немачки драматичар, који је добио Нобелову награду за књижевност 1912.

Каријера драмског писца[уреди]

Рођен је у Оберсалцбруну, малом граду у Шлеској, а сада делу Пољске. Након школе у свом родном месту похађао је реалну гимназију у Бреслау (Вроцлаву), а затим је изучавао агрикултуру на ујаковом имању. Није му се свиђао сеоски живот, па се вратио у Бреслау и уписао се у уметничку школу, настојећи да постане вајар. Ту се упознао доживотног пријатеља Јозефа Блока. Након тога студирао је у Јени, а велики део 1883. и 1884. провео је у Италији. Оженио се 1885. и сместио се у Берлину и потпуно се посветио литерарном раду. Брзо је стекао велики углед као главни представник модерне драме. Повукао се 1891. у Шлеску. Прва драма му је била Пред излазак сунца (1889) и у тој драми инаугурисао је натуралистички покрет у модерној немачкој литератури. Након тога је следило неколико драма, од којих је Вебер снажна драма, која описује устанак шлеских текстилаца 1844.

Значајне су и његове комедије, драмска поема Ханела (1893), историјска драма Флоријан Грејер (1895). Написао је и двије трагедије на тему живота сељака у Шлеској. Зенит је достигао 1911, када је написао нем. Die Ratten, за које је добио Нобелову награду за књижевност 1912. За време Првог светског рата био је пацифиста. У том периоду написао је неколико историјско-алегоричних драма. након рата опадала му је способмост. Остао је у Немачкој током периода нацизма и преживео је бомбардовање Дрездена.

Спољашње везе[уреди]