Јарослав Сајферт

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јарослав Сајферт

Jaroslav Seifert 1981 foto Hana Hamplová.jpg
Јарослав Сајферт 1981 године

Информације
Датум рођења 23. септембар 1901.
Место рођења Жижков (Аустроугарска)
Датум смрти 10. јануар 1986.(1986-01-10)(84 год.)
Место смрти Праг (Чехословачка)
Дела
Награде Нобелова награда за књижевност
Потпис

Signature of Jaroslav Seifert.jpg

Јарослав Сајферт (чеш. Jaroslav Seifert; Жижков, 23. септембар 1901Праг, 10. јануар 1986) је био чешки писац, песник и новинар, добитник Нобелове награде за књижевност.

Рођен је у Жишкову, предграђу Прага који је тада био у саставу Аустроугарске. Прву збирку песама је објавио 1921. године. Био је члан Комунистичке партије, радник у комунистичкој издавачкој кући и уредник бројних комунистичких новина и магазина - Rovnost, Srsatec и Reflektor.

Током 1920-их сматран је водећим представником чехословачке авангарде. Био је један од оснивача часописа Devětsil.

У марту 1929. године, заједно са шесторицом других значајних комунистичких писаца, избачен је из Комунистичке партије јер је био против бољшевичких тенденција у новом вођству Чехословачке комунистичке партије.

Током 1930-их и 1940-их радио је као новинар у једном социјалдемократском листу.

Сајферт је 1949. напустио новинарство и потпуно се посветио књижевности. Његова поезија је награђивана значајним државним наградама. Неколико година је био на челу Чехословачког удружења писаца.

Године 1977. био је један од потписника Уговора 77 у којем је изражен отпор према репресивном режиму тога времена.

Сајферт је 1984. године добио Нобелову награду за књижевност. Због лошег здравља није био у могућности да присуствује церемонији доделе награде, па је у његово име Нобелову награду примила његова кћерка (неки извори кажу да му влада није дозволила да прими награду). Иако је то било од изузетне важности, награда је у државним медијима кратко прокоментарисана. Умро је 1986. године и сахрањен је на општинском гробљу у Карлупу на Влтави. На његовој сахрани је било велико присуство тајне полиције, која је настојала да сузбије било какав наговештај одступања од комунистичке идеологије међу ожалошћенима.

Спољашње везе[уреди]