Видјадар Сураџпрасад Најпол

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сер Видјадар Сураџпрасад Најпол

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 17. август 1932.
Дела
Награде Нобелова награда за књижевност
Потпис

Сер Видјадар Сураџпрасад Најпол (енг. V. S. Naipaul; Чагуанас, Тринидад и Тобаго, 17. август 1932.), британски књижевник индијског порекла.

Најпол је рођен 17. августа 1932. године у Тринидаду као дете имиграната из северне Индије. На Тринидаду је живео до своје осамнаесте године, а онда се, као стипендиста оксфордског универзитета, 1950. године сели у Енглеску где студира енглески језик и књижевност. Након студија запошљава се као новинар Би Би Сија, али се касније потпуно посвећује писању романа и есеја. Најпол живи и ради у Вилтшајру, Енглеска.

Награде[уреди]

За роман "У слободној држави" (1971) добио је британску књижевну награду Booker Prize, а 2001. године одликован је и Нобеловом наградом за књижевност ”... због тога што је остварио уједињену перспективу наративног и неподмитљивог помног истраживања у раду који нас подстиче да видимо присутност потиснутих историја”, што су биле речи представника шведске Нобелове Скупштине Ханса Јорнвала.

Дела[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


VLC icon (vista-inspirate icon theme).svg Овај текст је клица. Можете допринети Википедији тако што ћете га Wiki letter w.svg